Tarczyca bajkalska Mielona Bajkalina proszek 200G.
towar niedostępny
Opis
Dlaczego warto?
- Mikronizowany korzeń tarczycy bajkalskiej o charakterystycznej dla tego gatunku lekko pomarańczowej barwie korzenia.
- Nasza tarczyca jest mikronizowana na urządzeniu Ultraplex – Alpine, dzięki czemu produkt lepiej się wchłania.
- Produkt bogaty we flawonoidy, czyli przeciwutleniacze.
- Wiele zastosowań w formie odwaru, nalewki, naparu, maceratu. Podstawowy składnik wielu preparatów stosowanych w celu łagodzenia stanów zapalnych.
- Specjalne opakowanie ALU doypack pozwala bezpiecznie zachować jakość surowca.
- Bardziej ekonomiczny wybór niż kapsułki, nie zawiera wypełniaczy
- 100% korzenia tarczycy bajkalskiej
- Kup dziś – 200 gram, wystarczy na 2 miesiące.
Tarczyca bajkalska (Scutellaria baicalensisi)
Tarczycę bajkalską (rodzina jasnotowate – Lamiaceae) można spotkać rosnącą naturalnie na terenach Chin, Japonii, Mongolii, Syberii, Zabajkału. Jest tam stosowana od lat w ziołolecznictwie ludowym i jest jednym z podstawowych ziół w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Rośnie na wysokościach do 8000 m n.p.m. Jest to niewysoka bylina, dorastająca do pół metra wysokości. Ze względu na ładne, fioletowe kwiaty można ją też traktować jako roślinę ozdobną, zwłaszcza że w Polsce kwitnie od czerwca do sierpnia. Najlepiej rośnie w słońcu, na dość suchych, piaszczystych terenach, ale znosi temperatury do -15°C. W ziołolecznictwie wykorzystuje się korzeń. Zidentyfikowano w nim około 40 flawonoidów, z których najważniejsze to bajkalina i wogonina. Surowiec ma wielokierunkowe właściwości prozdrowotne, co potwierdziły badania naukowe. Należy do najbardziej znanych roślin adaptogennych.
Stosowanie
Mikronizowanie korzenia daje wiele możliwości zastosowań i ułatwia przechowywanie, a także zapewnia lepszą wchłanialność, poprzez zwiększenie powierzchni czynnej cząsteczek. Z tarczycy bajkalskiej można przygotować wyciągi wodne i alkoholowe. Odwar: 2-3 g korzenia (około łyżeczkę) zalać 200 ml wody, podgotować 5 minut na niewielkim ogniu i odstawić na pół godziny. Przecedzić i pić 2 razy dziennie. Innym sposobem jest dodatkowe skropienie korzeni spirytusem przed zalaniem wodą, co zwiększa uwalnianie składników czynnych. Nalewka: 1 część korzeni zalać 5 częściami alkoholu 40-45% i macerować przez 2 tygodnie (codziennie wstrząsnąć naczyniem, aby wymieszać składniki). Pić 2 razy dziennie po 5 ml (łyżeczka) rozcieńczone w niewielkiej ilości wody. Macerat olejowy: 1 część korzeni skropić spirytusem, zalać 3 częściami oleju winogronowego o temperaturze około 80°C. Odstawić w ciemne miejsce na 14 dni, po czym przecedzić. Stosować po 10 ml (duża łyżka) maceratu oleju 2 razy dziennie doustnie, bądź zewnętrznie na skórę. Może służyć także do wyrobu domowych kosmetyków.
Skład: 100% korzeń mikronizowanej tarczycy bajkalskiej
Kraj pochodzenia: Chiny