Dzika Róża , Skórki, Owoce Dzikiej Róży, Rosa canina.
towar niedostępny
Opis
Skórki róży (Fructus Rosae sine semine); Pseudoowoc róży, Owoc rzekomy róży
Dlaczego warto?
- Źródło naturalnych witamin, a zwłaszcza witaminy C.
- Wysoki potencjał przeciwutleniający.
- Wpływa na poprawę odporności organizmu.
- Poprawia funkcjonowanie przy zwyrodnieniach stawów.
- Szerokie zastosowanie kulinarne - do herbatek, sosów i deserów.
- Jakość surowca odpowiednia do przygotowania naparów, herbatek owocowych oraz mieszanek ziołowych.
Dzika róża (Rosa canina L.)
Dzika róża jest powszechnie spotykanym w Polsce krzewem należącym do rodziny różowatych (Rosaceae). Zasiedla brzegi lasów, nieużytki, zbocza i miedze. Pędy osiągają do 3 metrów wysokości i pokryte są hakowato zagiętymi kolcami. Listki 5-7 dzielne, ostro ząbkowane. Kwiaty pachnące, barwy białej lub jasnoróżowej o średnicy 4-5 cm, pojedyncze lub zebrane po kilka. Kwitnie na przełomie maja i czerwca. Owoc pozorny (Rosae pseudo-fructus), szupinkowaty powstający z rozrastającego się dna kwiatowego. Zawiera pozostałości zredukowanych działek kielicha; otacza liczne drobne owoce – orzeszki, szczeciniasto owłosione. Dojrzałe owoce są pomarszczone, kształtu owalnego, długości 2-3 cm o barwie czewonopomarańczowej. Zbiór ze stanu naturalnego następuje późną jesienią. Szupinki drąży się w celu usunięcia drobnych owoców i włosków, po wysuszeniu powstają suche skórki róży (Fructus Rosae sine semine).
Związki czynne
Pseudoowoce róży zawierają znaczne ilości witaminy C. Jej zawartość może kształtować się w szerokim zakresie od 300 do 4000 mg%, najczęściej podawane są wartości od 840 do 3500 mg%. Koncentracja witaminy C w owocach róży jest 10 razy większa niż w owocach czarnej porzeczki i 100 razy większa niż w jabłkach. Ponadto w owocach obecnie są witaminy A, K, B1, B2, B3 (PP), B6, tokoferol oraz składniki mineralne, zarówno makroelementy (P, K, Ca, Mg), jak i mikroelementy (Fe, Cu, Mn, Zn). Spośród związków biologicznie aktywnych obecne są karotenoidy i związki polifenolowe. Występują również foliany, które mają istotne znaczenie żywieniowe, gdyż biorą m.in. udział w wytwarzaniu kwasów nukleinowych i aminokwasów. Owoce róży zawierają jeszcze kwasy organiczne (jabłkowy i cytrynowy), cukry oraz olejek eteryczny. Olej z owoców róży zawiera znaczną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, a z uwagi na walory odżywcze i regeneracyjne jest często stosowany w kosmetyce.
Właściwości i działanie:
Owoc róży dostarcza cennych witamin i składników mineralnych. Jest wskazany w rekonwalescencji, stanach ogólnego osłabienia, zmęczenia, stresu oraz w profilaktyce chorób. Witamina C odgrywa ważną rolę w procesie tworzenia kolagenu, wzmacnia system odpornościowy, chroni przed infekcjami oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Naturalna witamina C, w porównaniu z syntetyczną, jest lepiej przyswajalna przez organizm ludzki i bardziej aktywna od niej. Obecność związków biologicznie czynnych o wysokim potencjale antyoksydacyjnym stabilizuje witaminę C i wpływa na jej dostępność. Witamina C musi być dostarczana z pożywieniem z uwagi na brak enzymu oksydazy L-gulonolaktonowej, który umożliwa syntezę kwasu L-askorbinowego w organizmie człowieka. Przyjmuje się, że bezpieczna dawka witaminy C nie przekracza 1000 mg. Wysoka zawartość witaminy C oraz związków polifenolowych przyczynia się do wysokiej aktywności przeciwutleniającej owoców róży, które mogą być skuteczne w wygaszaniu wolnych rodników. Dzięki zawartości galaktolipidu (GOPO), odpowiedzialnego za działanie przeciwzapalne wykazano pozytywne działanie owoców róży na symptomy zwyrodnienia stawów. Owoce róży mają też doskonałe walory organoleptyczne co w połączeniu z bogactwem witamin czyni je wspaniałym dodatkiem do potraw, soków i deserów.
Według zgłoszeń do EFSA (Europejska Agencja do Spraw Bezpieczeństwa Żywności) surowiec Rosa canina:
- Ma właściwości przeciwutleniające dzięki zawartości antyoksydantów, witaminy C i polifenoli (ID 4327)
- Zawiera naturalnie występujące przeciwutleniacze, mogące chronić przed wolnymi rodnikami, wykazuje działanie ochronne przed uszkodzeniami oksydacyjnymi (ID 3679)
- Ma działanie immunostymulujące, wspomaga układ odpornościowy (ID 4321)
- Przyczynia się do prawidłowej funkcji pęcherza moczowego i nerek (ID 3878, 3683).
Skład: 100% skórki dzikiej róży.
Kraj pochodzenia: W zależności od partii: Polska/Maroko/Ukraina/Rumunia.
Buchwald W., Zieliński J., Mścisz A., Adamczak A. Mrozikiewicz P.M. Aktualny stan i perspektywy badań róż owocowych. Herba polonica Vol.53 No 1 2007.
Cendrowski A., Kalisz S., Mitek M. Właściwości i zastosowanie owoców róży w przetwórstwie spożywczym. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, 4 (83), 24 – 31.
Ercisli S.: Chemical composition of fruits in some rose (Rosa spp.) species. Food Chem., 2007, 104, 1379-1384. Grys A. Dzika Róża (Rosa canina L.)– chemizm i zastosowanie w lecznictwie. Postępy Fitoterapii 4/2009, s. 245-247
Jarosz M. (red. naukowy). Normy żywienia dla populacji Polski. 2017. Instytut żywności i żywienia. Warszawa
Nowak R.: Badania fitochemiczne wybranych gatunków z rodzaju Rosa L. Analiza biologicznie aktywnych składników. Wyd. AM w Lublinie, Lublin 2006.
Warholm O, Skaar S, Hedman E. The effects of a standardized herbal remedy made from a subtype of Rosa caninain patients with osteoarthritis: a double-blind, randomized, placebo – controlled clinical trial. Curr Ther Res 2003; 64:21-31.
Sprawdź nasze pozostałe oferty!
Producent: HerbaNordPol-Gdańsk Sp. z o.o.
Dane Sprzedawcy: "Cyrus" Tomasz Andrzejewski
Leszczyńskiego 111/35
85-137 Bydgoszcz
NIP: 5591959641