BIO Hibiskus kwiat krojony, kwiat Hibiskusa Karkade, Egipski.
towar niedostępny
Opis
Kwiat Hibiskusa BIO - idealny do zaparzania, orzeźwiający, produkt rolnictwa ekologicznego 900 gram
- nasz surowiec jest pokrojony tak, aby idealnie nadawał się do zaparzania; nie jest zbyt gruby a więc łatwo się zmieści w zaparzaczu,
- nasz hibiskus jest dokładnie oczyszczony, nie zawiera żadnych dodatków ani substancji konserwujących,
- kupując nasz produkt możesz łatwo wizualnie ocenić jego jakość (herbatki typu FIX pozwalają ukryć surowiec gorszej jakości),
- produkt jest certyfikowany, opatrzony unijnym znakiem rolnictwa ekologicznego
- uzyskasz oryginalny, orzeźwiający napój o kwaskowym smaku i pięknej czerwonej barwie,
- hibiskus to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C i antocyjanów, dzięki czemu możesz zwiększyć odporność i witalność swojego organizmu.
W krajach arabskich kwiat hibiskusa jest powszechnie używany do sporządzania pobudzających naparów (karkade), które wspaniale gaszą pragnienie w tamtejszym gorącym klimacie. Często podawany jest też z dodatkiem imbiru oraz cynamonu i stanowi wtedy substytut wina. Służy także do produkcji dżemów i galaretek. Obecnie w niektórych krajach europejskich używany jest do sporządzania orzeźwiającego napoju (Malvatee) lub jako dodatek do herbatek ziołowych. W Polsce hibiskus stosowany jest głównie jako mono-zioło oraz jako składnik herbat owocowych lub ziołowych, którym nadaje przyjemny, orzeźwiający i lekko kwaskowaty smak oraz różowo-czerwony kolor.
Najlepszym wyborem jest kupno hibiskusa z kontrolowanych upraw organicznych (BIO, ekologicznych). Tak jak w przypadku innych roślin zielarskich, uprawianych i przetwarzanych wg zasad certyfikowanego rolnictwa ekologicznego, zakazane jest m.in. stosowanie nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin, co gwarantuje otrzymanie przez konsumenta w 100% naturalnego i zdrowego produktu.
Hibiskus szczawiowy czyli ketmia szczawiowa (Hibiscus sabdariffa L.) należy do rodzaju Hibiscus, rodziny ślazowatych Malvaceae. W Polsce roślina ta popularnie nazywana jest hibiskusem lub malwą sudańską. Hibiscus sabdariffa wymaga klimatu tropikalnego i obecnie surowiec zielarski (Flos Hibisci) pozyskuje się z upraw prowadzonych w niektórych krajach Afryki i Azji. Hibiskus szczawiowy uprawiany jest głównie ze względu na mięsiste kielichy kwiatowe, w kształcie pucharów, o intensywnej czerwonej barwie. Do związków biologicznie czynnych obecnych w kwiatach hibiskusa należą przede wszystkim kwasy organiczne: hibiskusowy, cytrynowy, winowy, jabłkowy, szczawiowy i askorbinowy (witamina C). W kwiatach hibiskusa jest 3 razy więcej witaminy C niż w owocach czarnej porzeczki i 9 razy więcej niż w owocach cytryny. Barwa kielichów – od jasnoczerwonej po ciemnofioletową – uwarunkowana jest obecnością antocyjanów, których poziom zawartości jest porównywalny do owoców bzu czarnego i borówki czernicy. Inne biologicznie czynne związki obecne w tej roślinie to śluzy, pektyny, polifenole i karoteny. Nie bez przyczyny zatem ten gatunek hibiskusa nazwany został i nadal określany jest jako czerwone złoto faraonów.
Według zgłoszeń (ID:2268,2269) do EFSA (Europejska Agencja do Spraw Bezpieczeństwa Żywności) hibiskus może mieć pozytywny wpływ na:
- wspomaganie sił witalnych i energetycznych organizmu (znosi zmęczenie fizyczne i psychiczne),
- wspomaganie zdolności umysłowych,
- wspieranie układu mikrokrążenia, w tym znoszenia uczucia ciężkich nóg,
- posiada zdolności stymulujące i tonizujące.
Skład: 100% kwiat Bio Hibiskusa
Kraj pochodzenia: Egipt
Producent: HerbaNordPol-Gdańsk Sp. z o.o.
Dane Sprzedawcy: "Cyrus" Tomasz Andrzejewski
Leszczyńskiego 111/35
85-137 Bydgoszcz
NIP: 5591959641