Prawoślaz korzeń krojony, Althaea officinalis, na gardło.
towar niedostępny
Opis
Dlaczego warto?
- Pozyskiwany przez nas prawoślaz rośnie w południowo-wschodniej Polsce, gdzie panują idealne warunki do wzrostu i dojrzewania tej rośliny. Połączenie profesjonalnej uprawy oraz przetwórstwa gwarantuje uzyskanie surowca wysokiej jakości, o dużej zawartości substancji bioaktywnych. Korzenie są krojone i przesiewane na niemieckich maszynach Allgaier oraz Alpine
- Dzięki śluzom występującym naturalnie w tym surowcu, prawoślaz doceniany jest jako dodatek do odwarów czy naparów zielarskich pomagając zwalczyć dyskomfort w gardle.
Prawoślaz lekarski
Należy do rodziny ślazowatych (Malvaceae). Stosowany był już przez najsłynniejszych lekarzy starożytności – Hipokratesa, Dioskuridesa, a w średniowieczu przez Awicennę. Wzmianki o tej roślinie można znaleźć u Platona, Wergiliusza i Pitagorasa. Spotykany jest w stanie dzikim w Europie, Azji Mniejszej i Ameryce. Surowiec jest pozyskiwany z upraw, gdyż w Polsce ma dobre warunki do wzrostu i rozwoju. Najczęściej stosowanym surowcem zielarskim jest korzeń będący bardzo bogatym źródłem związków czynnych.
Korzeń jest krótki i gruby, o średnicy 2-3 cm z licznymi korzeniami bocznymi. Jego powierzchnia jest bruzdowata i jasnobrązowa, miąższ zaś biały i włóknisty. Korzenie zbiera się jesienią, w drugim roku uprawy, kiedy mają najwięcej pożądanych składników. Następnie suszy się w temperaturze do 40°C. Taki wysuszony surowiec musi spełniać określone normy branżowe. Prawoślaz ma delikatny, słodki smak.
Skład: 100% korzeń prawoślazu
Kraj pochodzenia: Polska
Korzeń jest gruby i krótki, o średnicy 2-3 cm, posiada liczne korzenie boczne. Jego powierzchnia jest bruzdowata i jasnobrązowa, miąższ zaś biały i włóknisty. Korzenie zbiera się jesienią, w wieku dwóch lat, kiedy mają najwięcej pożądanych składników. Następnie suszy się w temperaturze do 40 st. C. Taki wysuszony surowiec musi spełniać określone normy. Prawoślaz ma delikatny, słodki smak.