Potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami!

Tel.: 603072621

Email.: sklep@ziolaioleje.pl

Do darmowej dostawy: 249,00 zł

do kasy suma: 0,00 zł

Prawoślaz korzeń krojony, Althaea officinalis, na gardło.

Producent: Herbanordpol Gdańsk
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 23,90 zł 23.90














ilość szt.

towar niedostępny

Opis

Dlaczego warto?

  • Pozyskiwany przez nas prawoślaz rośnie w południowo-wschodniej Polsce, gdzie panują idealne warunki do wzrostu i dojrzewania tej rośliny. Połączenie profesjonalnej uprawy oraz przetwórstwa gwarantuje uzyskanie surowca wysokiej jakości, o dużej zawartości substancji bioaktywnych. Korzenie są krojone i przesiewane na niemieckich maszynach Allgaier oraz Alpine
  • Dzięki śluzom występującym naturalnie w tym surowcu, prawoślaz doceniany jest jako dodatek do odwarów czy naparów zielarskich pomagając zwalczyć dyskomfort w gardle.

Prawoślaz lekarski

Należy do rodziny ślazowatych (Malvaceae). Stosowany był już przez najsłynniejszych lekarzy starożytności – Hipokratesa, Dioskuridesa, a w średniowieczu przez Awicennę. Wzmianki o tej roślinie można znaleźć u Platona, Wergiliusza i Pitagorasa. Spotykany jest w stanie dzikim w Europie, Azji Mniejszej i Ameryce. Surowiec jest pozyskiwany z upraw, gdyż w Polsce ma dobre warunki do wzrostu i rozwoju. Najczęściej stosowanym surowcem zielarskim jest korzeń będący bardzo bogatym źródłem związków czynnych.
Korzeń jest krótki i gruby, o średnicy 2-3 cm z licznymi korzeniami bocznymi. Jego powierzchnia jest bruzdowata i jasnobrązowa, miąższ zaś biały i włóknisty. Korzenie zbiera się jesienią, w drugim roku uprawy, kiedy mają najwięcej pożądanych składników. Następnie suszy się w temperaturze do 40°C. Taki wysuszony surowiec musi spełniać określone normy branżowe. Prawoślaz ma delikatny, słodki smak.

Skład: 100% korzeń prawoślazu

Kraj pochodzenia: Polska

Zalety korzenia prawoślazu z HerbaNordPolu
Prawoślaz z HerbaNordPolu pochodzi z Polski

Korzeń jest gruby i krótki, o średnicy 2-3 cm, posiada liczne korzenie boczne. Jego powierzchnia jest bruzdowata i jasnobrązowa, miąższ zaś biały i włóknisty. Korzenie zbiera się jesienią, w wieku dwóch lat, kiedy mają najwięcej pożądanych składników. Następnie suszy się w temperaturze do 40 st. C. Taki wysuszony surowiec musi spełniać określone normy. Prawoślaz ma delikatny, słodki smak.

Inni Klienci kupili również
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl