Pokrzywa zwyczajna, Urtica dioica, korzeń pokrzywy krojony.
towar niedostępny
Opis
Dlaczego warto?
- Korzeń jest bogatszy w drogocenne substancje niż ziele czy liście.
- Suszony w suszarniach gazowych bez dostępu dymu.
- Krój idealny do przygotowania odwarów.
- Składnik wielu herbatek ziołowych typu „detox”, polecana w kuracjach rewitalizująch ciało.
- Bogate źródło związków mineralnych.
- kraj pochodzenia: Polska.
Pokrzywa zwyczajna
Pokrzywa zwyczajna, nazywana również pokrzywą parzącą jest pospolitą byliną należącą do rodziny pokrzywowatych (Urticaeae). W Polsce jest często spotykana jako chwast na glebach wilgotnych, przydrożach oraz w ogrodach. Pokrzywa zwyczajna jest rośliną dwupienną, o czterokanciastej łodydze, dorasta do 1,5 m wysokości. Liście ogonkowe, ciemnozielone, grubo piłkowane na krawędzi. Cechą charakterystyczna są parzące włoski szczecinowate okrywające zarówno łodygę jak i liście. Kwiaty niepozorne, zebrane w wierzchotkowate kwiatostany w kątach liści. Korzeń pokrzywy (Urticae Radix) jest cennym surowcem zielarskim stosowanym w wielu kuracjach.
Związki czynne
Korzenie pokrzywy zwyczajnej znane są z wysokiej zawartości witamin, w tym szczególnie wit. C, K, B2, B5. Są również bogate w związki mineralne: żelazo, miedź, mangan, cynk, wapń, magnez. Liście zawierają barwniki roślinne takie jak: chlorofil, ksantofil, karoten oraz flawonoidy (kemferol, kwercetyna, rutyna, izoramnetyna) i garbniki. Znaleźć można także kwasy organiczne o wysokiej aktywności biologicznej. Włoski parzące pokrzywy zawierają: kwas mrówkowy, histaminę, serotoninę, acetylocholinę i leukotrieny. Cała roślina zawiera dużą ilość włókna, dzięki czemu była wykorzystywana do wyrobu tkanin.
Skład: 100% korzeń pokrzywy
Kraj pochodzenia: Polska
Producent: HerbaNordPol-Gdańsk Sp. z o.o.
Dane Sprzedawcy: "Cyrus" Tomasz Andrzejewski