Moringa olejodajna, Egipska Mielona.
towar niedostępny
Opis
Dlaczego warto?
- Nasza moringa uprawiana jest w Egipcie na kontrolowanych plantacjach co gwarantuje otrzymanie wysokiej jakości surowca.
- Krój idealny do naparów, a suszone liście bogate są także w żelazo, wapń, witaminy A i C.
- Liście wolne piasku i twardych patyczków więc bardzo łatwo się mielą - idealne do koktajli.
- Liście moringa są znacznie przyjemniejsze w smaku i zapachu niż chlorella czy spirulina; można je stosować jako dodatek do sałatek, smoothie itp.
Moringa olejodajna
Moringa olejodajna (Moringa oleifera) zwana też cudownym, chrzanowym drzewem albo drzewem długiego życia. Jest rośliną wywodzącą się z rejonów Indii oraz Pakistanu. Pierwsze informacje pochodzą od ludów ajurwedyjskich sprzed 2500 lat. Ze względu na wysoką zawartość substancji odżywczych, witamin oraz związków bioaktywnych jej uprawy pojawiają się w krajach Afryki, Ameryki Południowej, na Hawajach oraz Australii. Na „Czarnym lądzie” fundacje charytatywne propagują uprawy tej rośliny bo produkty z drzewa chrzanowego to przestępne źródło aminokwasów egzogennych, witamin i przede wszystkim żelaza, manganu, chromu i boru. Roślina charakteryzuje się szybkim wzrostem oraz wysoką produkcją biomasy. Liście moringa po zbiorze są myte i suszone metodą tradycyjną w zacienionych miejscach. Produkty finalne (proszki, oleje, wyciągi) często produkowane są już w wyspecjalizowanych zakładach przetwórczych w Europie lub Stanach Zjednoczonych.
Mielona moringa
Sproszkowane (mielone) liście można wykorzystać jako dodatek do smoothies, koktajli, zup, jogurtów. Mogą być idealnym zamiennikiem rzeżuchy czy szpinaku. Liście krojone idealnie nadają się do przygotowywania naparów, dobrze komponują się z dziką różą, lub owocami bzu czarnego. Napar ma lekko słodkawy i przyjemny posmak. Badania przeprowadzone przez Brunschwick Laboratories dowiodły, że proszek z liści moringa ma wysoki wskaźnik ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) – pojemności antyoksydacyjnej, znacznie przewyższający potencjał owoców goji, zielonej herbary czy czerwonego wina. Według danych literaturowych oraz serwisu nutraingriedents liście moringa zawierają wysoką ilość żelaza (28mg/100g), potasu (1,3mg/100g), wapnia (2 g/100gram suszu) oraz witaminy A,D,C,K. Olej zawarty w tej roślinie to w 70 procentach kwas oleinowy, co stawia go na równi z oliwą z oliwek.
Proces końcowej produkcji w Polsce:
Krojenie lub proszkowanie liści odbywa się certyfikowanych maszynach Allgaier oraz Hosokawa-Alpine. Podczas produkcji nie dochodzi do szokowego wzrostu temperatury co chroni surowiec przed degradacją substancji bioaktywnych. Zmikronizowane w Polsce na urządzeniu Ultraplex liście moringa nadają się idealnie do naparów, smoothie, koktajli, naparów. Zwykłe mielenie nie zapewnia mikronizacji oraz odsiania łodyżek.
Stosowanie Łyżkę mikronizowanej moringi dodać do wody, jogurtów, koktajli itp.
Skład: 100% liście moringa
Kraj pochodzenia: Egipt
Producent: HerbaNordPol-Gdańsk Sp. z o.o.
Dane Sprzedawcy: "Cyrus" Tomasz Andrzejewski