Moringa Liść Krojony.
towar niedostępny
Opis
Moringa oleifera krojna - egpiska
Moringa to świetne źródło substancji bioaktywnych, bogate w wapń, żelazo, białko. Roślina wywodzi się z Azji, gdzie jej dobroczynne działanie znane jest od setek lat.
Właściwości Moringi znane są już na całym świecie, roślinę uprawia się już Afryce, Ameryce południowej i Australii.
Dlaczego warto?
Moringa olejodajna (Moringa oleifera)
Należy do rodziny moringowatych (Moringaceae). Rośnie w klimacie tropikalnym lub subtropikalnym. Jest wiecznie zielonym drzewem o wysokości do 12 m. Jej liście osiągają długość 0,5 m. Opisywana już 3000 lat temu, a stosowana była przez starożytnych Egipcjan, Greków i Rzymian. Wymieniona jest też w ajurwedzie (systemie medycyny indyjskiej). Pochodzi z Azji Południowej, ale z czasem jednak jej zakres występowania się rozszerzył. Nazywana jest „drzewem życia”, nie tylko ze względu na bardzo wysokie walory odżywcze, ale również z powodu jej szybkiego wzrostu, co pozwalało wykarmić ubogą i niedożywioną ludność. Dostarcza także drewna, a stosowana jako koagulant, oczyszcza wodę uzdatniając ją do picia. Jej drewno wykorzystuje się do produkcji niebieskich barwników. Z nasion wytwarza się biopestycydy, paszę dla zwierząt i nawozy. Z liści przygotowuje się biogaz, Ponadto jest surowcem do produkcji kosmetyków. Każdy fragment rośliny jest źródłem cennych składników odżywczych.
Związki czynne
Liście moringa to bardzo bogate źródło wielu składników odżywczych. Analizy wykazują obecność m.in. aminokwasów (np. leucyny, argininy, alaniny), minerałów potrzebnych do prawidłowego rozwoju (np. wapń, żelazo, fosfor, cynk, potas), witamin (np. A, C, D, E, kwas foliowy, β-karoten), przyswajalnych folianów, kwasów fenolowych, flawonoidów (np. rutyna), alkaloidów (np. morynginina), tanin, saponin, garbników, luteiny, glukozynolanów. Obecne są też kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
Stosowanie
Łyżeczkę liści moringa zalać szklanką wrzątku, odstawić na 15 minut do zaparzenia. Napar pić 2-3 razy dziennie. Smak moringi jest przyjemny, delikatnie słodki. Moringę można dodawać do posiłków, np. makaronu, jogurtów, soków, mącznych dań i wypieków, czy nawet do kakao. Zgodnie z publikacjami EFSA (Europejska Agencja do Spraw Bezpieczeństwa Żywności) moringa olejodajna wspiera metabolizm glukozy i pomaga utrzymać jej prawidłowy poziom w organizmie.
Skład: 100% ziele moringi
Kraj pochodzenia: Egipt
Sprawdź nasze pozostałe oferty!
Producent: HerbaNordPol-Gdańsk Sp. z o.o.
Dane Sprzedawcy: "Cyrus" Tomasz Andrzejewski