Mięta zielona SPEARMINT.
towar niedostępny
Opis
Dlaczego warto?
- 100% mięta zielona z Egiptu, czyli miejsca gdzie są idealne warunki do syntezy olejku eterycznego w zielu.
- Surowiec był suszony w zacienionych i przewiewnych pomieszczeniach, co zapobiegło utracie cennych substancji bioaktywnych.
- Z krojonego ziela łatwo przygotować napar, który można pić 1-2 razy dziennie.
- Napar z mięty zielonej nie tylko wspomaga trawienie, ale też pozwala delektować się łagodnym, orzeźwiającym smakiem i przyjemnym aromatem.
Łodyga mięty zielonej osiąga wysokość 40-120 cm. Pod ziemią roślina wytwarza grube kłącze. Liście o kształcie podłużnym do lancetowatych, najszersze w nasadzie (przypominające grot włóczni, stąd nazwa angielska – spearmint), błyszczące, na nerwach ząbkowane na krawędziach.
Ziele mięty kłosowej zawiera olejeku eteryczny, którego głównymi składnikami są karwon i limonen. Zawiera natomiast znacznie mniej mentolu niż powszechnie znana i uprawiana w Polsce mięta pieprzowa. W efekcie mięta zielona ma słodszy i delikatniejszy smak w porównaniu do mięty pieprzowej. Jej smak można określić jako orzeźwiający, łagodny i lekko owocowy.
Zastosowania
Miętę zieloną można stosować świeżą lub suszoną, w formie naparu, odwaru, olejków eterycznych lub samodzielnie wytworzonych przypraw czy kosmetyków. Napar z mięty zielonej wykazuje właściwości wspomagające układ trawienny, działa kojąco na dolegliwości żołądkowe, niweluje skutki przejedzenia, niestrawności. Może także być stosowany przy lekkich problemach z wątrobą i pęcherzykiem żółciowym, pomagając w optymalizacji pracy tych organów. W krajach południowej Europy ten gatunek mięty uprawiany i wykorzystywany jest jako przyprawa. Suszone liście i młode wierzchołki pędów dodawane są do ziemniaków, zielonego groszku, do drinków i deserów.
Dawkowanie mięty zielonej
Z pociętego ziela można sporządzić napar stosując 1-2 łyżeczki ziela na szklankę wrzątku. Parzyć pod przykryciem 10 minut. Napar ma lekki zielonkawy kolor. Można do niego dodać miodu i cytryny. Wypijać 1-2 razy dziennie po szklance naparu.
Suszone ziele można też dodawać do potraw, zwłaszcza warzywnych, do dekoracji deserów i urozmaicenia smaku napojów. Ograniczenia Naparów i olejków miętowych nie należy stosować u dzieci poniżej 2 roku życia, u osób z chorobą refluksową przełyku oraz u osób cierpiących na zgagę.
Kraj pochodzenia: Egipt