Potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami!

Tel.: 603072621

Email.: sklep@ziolaioleje.pl

Do darmowej dostawy: 249,00 zł

do kasy suma: 0,00 zł

Kora Lapacho – Pau d’Arco (Lapacho Cortex).

Producent: Herbanordpol Gdańsk
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 31,90 zł 31.90














ilość op.

towar niedostępny

Opis

Dlaczego warto?

  • Nieprzetworzona, wysuszona i krojona kora z drzewa lapacho, oryginalna herbatka paragwajskich Indian.
  • Pochodzi z Paragwaju, czyli miejsca, gdzie drzewo ma optymalne warunki rozwoju.
  • Opakowanie "doypack" pozwala zachować ważne aktywne składniki i długotrwałą świeżość.
  • Oryginalny, cierpki, lekko anyżowy smak.
  • Wiele zastosowań – odwar, nalewka, proszek.
  • Surowiec znany ze swoich dobroczynnych właściwości.
  • Krój idealny do zastosowania; kora krojona w Polsce.
  • 100% kory, bez wypełniaczy.

Pau d’Arco, La Pacho (Tabebuia impetiginosa)

W lasach deszczowych Ameryki Południowej rośnie długo żyjące drzewo zwane lapacho, pau d’arco lub taheboo. Należy do rodziny bignoniowatych (Bignoniaceae). Osiąga 40m wysokości. Charakteryzuje się twardym drewnem, pięknymi, różowymi kwiatami i odpornością na choroby. Pozyskuje się z niego brunatną korę, stanowiącą warstwę między zewnętrzną korą a wewnętrznym twardzielem. W niej skupiają się najcenniejsze, specyficzne składniki tego drzewa. Zbiór nie powoduje śmierci drzewa, nie narusza też jego żywej części, a warstwa kory wkrótce odradza się. Z kory sporządza się odwar znany rdzennym mieszkańcom Paragwaju, Brazylii, Boliwii, cywilizacji Inków. Ze względu na swoją długowieczność (700 lat) można wciąż znaleźć drzewa „pamiętające” czasy Indian sprzed najazdu konkwistadorów. Inkowie darzyli to drzewo niezwykłym szacunkiem i nazywali „tajy”, co tłumaczy się jako „boskie drzewo” lub „mieć siłę i wigor”. Drewno służyło im do wyrobu łuków, a kora do dobroczynnego napoju. Herbata Inków w medycynie tradycyjnej wykorzystywana była w wielu dolegliwościach, stosowana wewnętrznie i zewnętrznie. Z czasem popularność kory lapacho rozrosła się na całą Amerykę, a później także poza jej granice.

Związki czynne

Najbardziej charakterystycznymi składnikami aktywnymi znajdującymi się w korze lapacho jest lapachol i β-lapachon. Przypisuje się im silne działanie przeciwdrobnoustrojowe. Obecnych jest także wiele innych związków w korze pau d’Arco - m.in. glikozydy fenolowe, lignanowe, izokumarynowe, benzenoidy, alkaloidy, flawonoidy, chinony, garbniki i sole mineralne (w tym żelazo, potas, magnez, wapń oraz rzadsze - stront, srebro, złoto, jod, chrom, bor, krzem, kobalt, miedź, molibden, mangan, fosfor, nikiel, bar), a także koenzymu Q.

Właściwości i działanie

Lapacho stosowali Inkowie i rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej jako jeden z ich głównych panaceuów na wiele dolegliwości. Tradycyjnie używane w infekcjach górnych dróg oddechowych (wirusowych i bakteryjnych), gorączce, przeziębieniu, malarii, anemii i różnych zakażeniach grzybiczych (kandydoza, grzybica stóp). W medycynie naturalnej lapacho przypisuje się potencjalne działanie podnoszące odporność organizmu (przez związki aktywne np. lapachol). Pau d’Arco stosowane jako odwar zewnętrznie koiło choroby skóry, wypryski, owrzodzenia i rany, zmniejszało swędzenie. Używane było także do płukanek w bólu gardła i uszu lub do irygacji.

Stosowanie

Najpopularniejszym, a także najstarszym sposobem przygotowania napoju z 1-2 łyżek kory, które zalewa się szklanką wody (około 250 ml) i podgotowuje 3-5 minut na małym ogniu. Następnie naczynie zdjąć z palnika i odstawić na 30 minut. Odcedzić. Wypijać 2-3 szklanki na dzień lub wykorzystywać zewnętrznie do okładów i przemywań, irygacji, płukanek. Smak jest charakterystyczny, ale przyjemny i łagodny, lekko gorzkawo-kwaśny. Wydziela ładny aromat. Można dosłodzić miodem lub wzbogacić cytryną. Smakuje na ciepło i na zimno, jako napój jednorodny lub jako dodatek do innych napojów.
Inną możliwością jest sporządzenie nalewki. W tym celu używa się 1 części kory lapacho i 5 części alkoholu 50-60%. Wyciąg macerować przez 14 dni, wstrząsać co 2 dni. Po tym czasie przefiltrować. Spożywać 2-3 razy dziennie po łyżeczce (około 5 ml). Utrzymując podaną proporcję można sporządzić wyciąg na winie (czerwonym lub białym wytrwanym), lecz wtedy macerować należy przez 1 miesiąc. Przefiltrować. Wypijać do 25 ml dziennie.
Kolejna propozycja to zmielenie kory na proszek i dodawanie do przeróżnych potraw wedle upodobań – do napojów, wody, soków, smoothies, jogurtów, zup, sałatek, potraw mięsnych i warzywnych. W takiej postaci stosuje się 1-2,5 g, czyli około jednej łyżeczki dziennie.


Uwaga: Nie należy przekraczać zalecanych dawek, gdyż mogą pojawić się nudności lub zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Nie należy również stosować lapacho razem z lekami przeciwzakrzepowymi, nie stosować u kobiet w ciąży oraz karmiących.

Skład: 100% kora lapacho

Kraj pochodzenia: Paragwaj

 

Sprawdź nasze pozostałe oferty!

Producent: HerbaNordPol-Gdańsk Sp. z o.o.

Dane Sprzedawcy: "Cyrus" Tomasz Andrzejewski

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl