Kora Lapacho, Mielone , Proszek Pau d'arco.
towar niedostępny
Opis
Pau d’Arco, La Pacho (Tabebuia impetiginosa)
W lasach deszczowych Ameryki Południowej rośnie długo żyjące drzewo zwane lapacho, pau d’arco lub taheboo. Należy do rodziny bignoniowatych (Bignoniaceae). Osiąga 40 m wysokości. Charakteryzuje się twardym drewnem, pięknymi, różowymi kwiatami i odpornością na choroby. Pozyskuje się z niego brunatną korę, stanowiącą warstwę między zewnętrzną korą a wewnętrznym twardzielem. W niej skupiają się najcenniejsze, specyficzne składniki tego drzewa. Zbiór nie powoduje śmierci drzewa, nie narusza też jego żywej części, a warstwa kory wkrótce odradza się. Z kory sporządza się odwar znany rdzennym mieszkańcom Paragwaju, Brazylii, Boliwii, cywilizacji Inków. Ze względu na swoją długowieczność (700 lat) można wciąż znaleźć drzewa „pamiętające” czasy Indian sprzed najazdu konkwistadorów. Inkowie darzyli to drzewo niezwykłym szacunkiem i nazywali „tajy”, co tłumaczy się jako „boskie drzewo” lub „mieć siłę i wigor”. Drewno służyło im do wyrobu łuków, a kora do dobroczynnego napoju. Herbata Inków w medycynie tradycyjnej wykorzystywana była w wielu dolegliwościach, stosowana wewnętrznie i zewnętrznie. Z czasem popularność kory lapacho rozrosła się na całą Amerykę, a później na świat.
Dlaczego warto?
- Nieprzetworzona, sproszkowana kora z drzewa lapacho, oryginalna herbatka paragwajskich Indian.
- Nasze lapacho jest mikronizowane na urządzeniu ultraplex dzięki czemu wchłania się lepiej.
- Pochodzenie z Paragwaju, miejsca, gdzie drzewo ma optymalne warunki rozwoju.
- Opakowanie "doypack" pozwala zachować ważne aktywne składniki i długotrwałą świeżość.
- Oryginalny cierpki, lekko anyżowy smak.
- Wiele zastosowań – odwar, nalewka, proszek.
- Znany ze swoich dobroczynnych właściwości.
- Krój idealny do zastosowania, krojone w Polsce.
- 100% sproszkowanej kory, bez wypełniaczy.
Skład: 100% mielonej kory lapacho
Kraj pochodzenia: Paragwaj