Jiaogulan Gynostemma , Ziele Długowieczności, krojone.
towar niedostępny
Opis
Dlaczego warto?
Oferowane ziele gynostemmy (jiaogulan) pochodzi z Chin, gdzie panują idealne warunki do wzrostu i rozwoju tej rośliny.
- W Azji południowo-wschodniej napar z ziela gynostemmy serwuje się często zamiast tradycyjnej zielonej herbaty. Wielu ludzi dożywa tam 100 lat i dlatego roślinę tę nazwano "zielem długowieczności” lub żeń-szeńszeniem pięciolistym. Gynosemma ma właściwości adaptogenne.
- Produkt ma charakterystyczny, lekko gorzkawy, smak, co świadczy o zawartości dobroczynnych saponin zwanych gifenozydami. Z liści i pędów gynostemmy wyizolowano ponad 80 tych związków, z czego część jest identycznych z ginsenozydami obecnymi w najdroższym żeńszeniu świata jakim jest żeń-szeń azjatycki.
- Krój produktu jest idealny do zaparzania. Liście i pędy mają ciemnozieloną barwę. W przeciwieństwie do tańszych produktów ziele było suszone w temperaturze do 60°C, zgodnie ze sztuką zielarską. Porównaj kolor naszego ziela z przebarwionymi (brązowymi) surowcami, które można znaleźć w wielu sklepach.
- Produkt przebadany w akredytowanym laboratorium Eurofins. Zamknięty w zgrzewanych opakowaniach - ochrona związków czynnych.
Gynostemma:
Gynostemma to wieloletnie pnącze. Zazwyczaj osiąga 2-3m wysokości. Przypomina winobluszcz. Jest rośliną rozdzielnopłciową, dwupienną. Kwiaty męskie są dużo większe niż żeńskie. Owocem jest okrągła jagoda, która po osiągnięciu dojrzałości ma czarną barwę. Surowcem zielarskim są liście oraz fragmenty pędów.
Liście gynostemmy można pozyskiwać z rośliny przez cały sezon wegetacyjny. W Chinach, w sprzyjających warunkach surowiec zbiera się co 3-4 tygodnie. Surowiec zawiera triterpeenowe saponiny zwane gifenozydami oraz flawonoidy i polisacharydy.
Stosowanie:
2-3 gramy suszu zaparzać i pić raz dziennie.