BIO Stewia liście krojone, Ekologiczna Stevia z Grecji
towar niedostępny
Opis

Dlaczego warto?
- 100% ekologiczna stewia z Grecji – Liście pochodzą z certyfikowanych upraw BIO, suszone w naturalnych warunkach, bez pestycydów i chemicznych dodatków.
- Naturalna słodycz bez kalorii – Zawiera glikozydy stewiolowe nawet do 300× słodsze niż cukier, idealna dla diabetyków i osób redukujących cukier.
- Stabilna w wysokich temperaturach – Nadaje się do gotowania, pieczenia i słodzenia napojów; odporna na temperaturę do 180°C.
- Ekonomiczna i wydajna – Wystarczy niewielka ilość do uzyskania słodkiego smaku, 300 g liści stewii to zapas na długie miesiące.
- Bezpieczna i przebadana – Stosowanie stewii zatwierdzone przez Unię Europejską po latach badań; całkowicie naturalny składnik diety.
Stewia (BIO Grecja)
Stewia (Stevia rebaudiana) to gatunek z rodziny astrowatych (Asteraceae). Roślina pochodzi z Brazylii i Paragwaju, ale wprowadzona też została do uprawy w wielu krajach Europy i Azji. Jest rośliną ciepłolubną, która preferuje słoneczne stanowiska, a jej optymalna temperatura wzrostu to około 15-20°C. W takich warunkach jest rośliną wieloletnią, osiągającą wysokość od 40 do 70 cm. Surowcem spożywczym są liście. Mają one długość 3-5 cm i charakteryzują się intensywnym słodkim smakiem.


Właściwości i zastosowanie
Intensywny słodki smak liści stewii wynika z wysokiej zawartości glikozydów stewiolowych, które są nawet do 300 razy słodsze od białego cukru, a nie są kaloryczne. Ze względu na słodki smak i przyjemny zapach stewię stosuje się do słodzenia napojów i potraw. Ilość stewii potrzebna do posłodzenia napoju lub potrawy jest niewielka, a jej kaloryczność bliska zeru. Glikozydy stewiolowe są to związki stabilne termicznie w temperaturze do 180°C (czyli nadają się do gotowania i pieczenia potraw) i chemicznie w szerokim zakresie pH (czyli nadają się do słodzenia kwaśnych potraw). Stewia jest więc popularnym wyborem dla tych, którzy chcą lub muszą ograniczyć spożycie cukru.
Unia Europejska dopuściła stosowanie stewii i jej ekstraktów w grudniu 2011 r. Decyzję tę poprzedziły wieloletnie badania nad bezpieczeństwem rośliny. Nie wykazano, aby była toksyczna, a skutki uboczne mogą wystąpić tylko przy jej nadmiernym stosowaniu.



