BIO Moringa Olejodajna, Egipska, PROSZEK - do koktajli.
towar niedostępny
Opis
Moringa olejodajna (Moringa oleifera) zwana też cudownym, chrzanowym drzewem albo drzewem długiego życia. Jest rośliną wywodzącą się z rejonów Indii oraz Pakistanu. Pierwsze informacje pochodzą od ludów ajurwedyjskich sprzed 2500 lat. Ze względu na wysoką zawartość substancji odżywczych, witamin oraz związków bioaktywnych jej uprawy pojawiają się w krajach Afryki, Ameryki Południowej, na Hawajach oraz Australii. Na „Czarnym lądzie” fundacje charytatywne propagują uprawy tej rośliny bo produkty z drzewa chrzanowego to przestępne źródło aminokwasów egzogennych, witamin i przede wszystkim żelaza, manganu, chromu i boru. Roślina charakteryzuje się szybkim wzrostem oraz wysoką produkcją biomasy. Liście moringa po zbiorze są myte i suszone metodą tradycyjną w zacienionych miejscach. Produkty finalne (proszki, oleje, wyciągi) często produkowane są już w wyspecjalizowanych zakładach przetwórczych w Europie lub Stanach Zjednoczonych.
Dlaczego warto?
- 100% produkcja ekologiczna
- Moringa zaliczona jest do grupy superżywności, inaczej superfoods, czyli najzdrowszych produktów na świecie.
- znacznie smaczniejsza niż młody jęczmień
Sproszkowane (mielone) liście można wykorzystać jako dodatek do smoothies, koktajli, zup, jogurtów. Mogą być idealnym zamiennikiem rzeżuchy czy szpinaku. Liście krojone idealnie nadają się do przygotowywania naparów, dobrze komponują się z dziką różą, lub owocami bzu czarnego. Napar ma lekko słodkawy i przyjemny posmak. Badania przeprowadzone przez Brunschwick Laboratories dowiodły, że proszek z liści moringa ma wysoki wskaźnik ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) – pojemności antyoksydacyjnej, znacznie przewyższający potencjał owoców goji, zielonej herbary czy czerwonego wina. Według danych literaturowych oraz serwisu nutraingriedents liście moringa zawierają wysoką ilość żelaza (28mg/100g), potasu (1,3mg/100g), wapnia (2 g/100gram suszu) oraz witaminy A,D,C,K. Olej zawarty w tej roślinie to w 70 procentach kwas oleinowy, co stawia go na równi z oliwą z oliwek. Produkty z moringi można spotkać także w formie kapsułek, tabletek lub jako dodatek do kremów i maści.
Dlaczego BIO?
- Certyfikowana produkcja ekologiczna.
- Surowiec wyprodukowany bez użycia środków ochrony roślin, syntetycznych nawozów lub innych związków sztucznie zwiększających biomasę.
- Produkty BIO wolne są od modyfikacji genetycznych, zabronione są jakiekolwiek surowce GMO.
- Liście BIO Moringa po zbiorach są myte, a następnie suszone w tradycyjny sposób.
- Egipska Moringa BIO atestowana jest przez europejskie firmy certyfikujące, co zapewnia pełną kontrolę produkcji oraz magazynowania.
- Kupując BIO Moringa wspierasz rozwój nieskażonych chemią, oddalonych od dużych ośrodków przemysłowych biedniejszych regionów świata.
Produkcja w Polsce:
Proszkowanie liści odbywa się certyfikowanej przez AgroBioTest firmie zielarskiej – HerbaNordPol-Gdańsk Sp. z o.o. na niemieckich, wysokowydajnych młynach Hosokawa-Alpine. Umożliwia to uzyskanie w niskiej temperaturze zmikronizowanego proszku, świetnie rozpuszczającego się w wodzie lub innych napojach. Podczas produkcji nie dochodzi do szokowego wzrostu temperatury przez co nie degraduje się substancji bioaktywnych.
Stosowanie:
Łyżkę mikronizowanej moringi dodać do wody lub napojów, pić 2-3 dziennie. Napar z liści moringa ma łagodny, lekko słodki smak. Proszkowane, podobnie jak krojone liście można zaparzać lub dodawać do sałatek.Skład: 100% mikronizowane certyfikowane liście organicznej Moringi
Kraj pochodzenia surowca: Egipt
Kraj produkcji (mikronizacji): Polska
Certyfikat: Acert, Agrobiotest
Kontakt: 603 072 621
Sprawdź nasze pozostałe oferty!
Producent: HerbaNordPol-Gdańsk Sp. z o.o.