BIO Czarnuszka Certyfikowana Mielona Czarnuszka Egipska.
towar niedostępny
Opis
BIO Czarnuszka mielona
Mielone organiczne nasiona czarnuszki
Dlaczego warto?
-
Bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
-
Nadaje ciekawy smak potraw,
-
Nasiona Czarnuszki pochodzące z kontrolowanych i certyfikowanych ekologicznych plantacji w Egipcie
-
Wolne od pozostałości środków ochrony roślin
-
produkt wyróżniony unijnym znakiem żywności ekologicznej
-
Oryginalna czarnuszka siewna z Egiptu (nie z Indii) - surowiec najwyższej jakości
-
Różnorodność stosowania: jako przyprawa, herbata, zmielona na proszek, wytłoczona na olej
Czarnuszka siewna (Nigella sativa) Czarnuszka siewna (inaczej czarny kumin) jest drobną, jednoroczną rośliną zielną. Należy do rodziny Jaskrowatych (Ranunculaceae). Najlepiej rośnie w słońcu w ciepłym klimacie. Pozyskiwana z Egiptu, zachowuje idealne warunki do rozwoju. W Polsce jest uprawiana. Łodyga czarnuszki sięga 40 cm wysokości. Kwitnie od maja do września. Posiada białe, spiczaste płatki kwiatowe i ze względu na ozdobny wygląd, bywa uprawiana w ogrodach. Owoc zawiera niewielkie, czarne nasiona, których zbiór następuje we wrześniu. Jest rośliną znaną i cenioną od tysięcy lat. Nazywana „złotem faraonów”, bowiem według podań znaleziona została w grobowcu Tutanchamona. Występowała już w Asyrii, wspominana w Biblii, a jej właściwości wykorzystywane były przez Hipokratesa i greckiego lekarza Dioskuridesa. Starożytni Grecy i Rzymianie stosowali czarnuszkę do poprawy procesów trawiennych. Swoje tradycje ma także w Polsce, gdzie była stosowana jako przyprawa.
Związki czynne Używanym surowcem roślinnym są nasiona. Stanowią źródło cennego oleju (w zawartości do 40%), białka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów), alkaloidy, saponiny oraz olejek eteryczny (aż 2,5%). Olej z czarnuszki posiada niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) - omega-3 (linolenowy) omega-6 (linolowy, arachidonowy), omega-9 (erukowy, oleinowy). Natomiast olejek eteryczny z czarnuszki siewnej wykazuje zawartość m.in. tymochinonu i nigellonu (działając przeciwbakteryjnie). Wyizolowano także steroidy i flawonoidy, czyli przeciwutlenicze neutralizujące wolne rodniki. Czarnuszka jest również źródłem witamin i minerałów - witaminy E, beta-karotenu, wapnia, żelaza, miedzi, cynku i potasu.
Smak mielonych nasion jest łagodny, dzięki czemu ich spożywanie jest znacznie przyjemniejsze, ale ma dobre efekty dla zdrowia.
Stosowanie Naturalne nasiona mają szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej, objawiając swe aromatyzujące i intensywne, smakowe właściwości. Jest lekko pikantna, korzenna. Stosowana jako całe nasiona bądź zmielone, pasuje z pieczywem, serami, twarogiem, jogurtem, omletami, konserwami, zupami, przetworami warzywnymi lub z mięsem (z miodem sprawdza się jako marynata) - daje wiele możliwości różnorodnych kompozycji. Możliwe jest również wypicie sproszkowanej jako herbaty lub wytłoczenie świeżego oleju. Według dostępnych badań, czarnuszka jest ustanowiona jako bezpieczny produkt ziołowy. Przeważnie stosuje się 2 g/dzień. Może służyć jako alternatywa dla pieprzu. Pochodzenie egipskie z certyfikowanego ekologicznego rolnictwa zapewnia surowiec najwyższej jakości. Gatunkiem jest pożądana czarnuszka siewna, a nie damasceńska. Jest to produkt oryginalny, bez domieszek, dobrze doczyszczony. 1 kg czarnuszki siewnej wystarcza na 3 miesiące stosowania. Zgodnie z publikacjami EFSA (Europejska Agencja do Spraw Bezpieczeństwa Żywności) ekstrakt z nasion czarnuszki siewnej, wykazuje działanie regulujące poziom cukru we krwi.
Skład: 100% mielonych nasion Bio Czarnuszki
Kraj pochodzenia: Egipt
Odbiór osobisty (po wcześniejszym umówieniu):
82-230 Nowy Staw, Obrońców Westerplatte 28
Kontakt: 603 072 621
Sprawdź nasze pozostałe oferty!
Producent: HerbaNordPol-Gdańsk Sp. z o.o.
Dane Sprzedawcy: "Cyrus" Tomasz Andrzejewski
Leszczyńskiego 111/35
85-137 Bydgoszcz
NIP: 5591959641