Producenci
Kontakt

Cyrus Tomasz Andrzejewski Ziolaioleje.pl

ul.Leszczyńskiego 111/35
85-137 Bydgoszcz
woj.kujawsko-pomorskie

E-mail: sklep@ziolaioleje.pl

Tel: 603 072 621

(zamówienia telefoniczne przyjmujemy od poniedziałku do piątku
w godzinach: 7:30 – 14:30)

Olej z Ostropestu plamistego odmiany SILMA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 26,90 zł 26.90





ilość szt.
* - Pole wymagane
Ocena: 3.801
Producent: herbanordpol
Kod produktu: olejostropest500ML

Opis

Olej z Ostropestu

Dlaczego warto?

  • Zimnotłoczony zachowuje najwięcej wartości odżywczych. Idealny jako dodatek do sałatek, chleba (zamiast masła). Idealny do twarogów, jogurtów, owsianki. Nie należy używać do smażenia.

  • Tłoczony tylko z pełnowartościowego polskiego ostropestu co pozwala na zachowanie odpowiedniego poziomu i proporcji kwasów omega. Spytaj się swojego dotychczasowego dostawcy jakie jest pochodzenie ostropestu używanego do mielenia lub tłoczenia oleju.

  • Polskie odmiany ostropestu, dzięki wysokiej kulturze uprawy oraz klimatowi, charakteryzują się wysoką zawartością kompleksu sylimaryny (w tym sylibiny) co znacznie wspomaga dobroczynne działanie produktów powstałych na bazie tej rośliny.

  • Źródło NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), które nie są syntetyzowane przez organizm i muszą być dostarczane z pożywieniem

  • Zimnotłoczony w prasach ślimakowych w temperaturze nie wyższej niż 38°C, co pozwala na zachowanie dobroczynnych właściwości

Jakie właściwości ma Ostropest plamisty i olej z niego pozyskiwany? Źródłem dobroczynnego działania Ostropestu plamistego są, często mylnie nazywane nasionami, owoce tej rośliny. Klimat środkowo-północnej Polski jest idealnym miejscem dla wzrostu tej rośliny oraz syntezy sylimaryny z wysoką zawartością sylibiny A i B. Odmiany ukraińskie, rosyjskie, bułgarskie choć szybciej dojrzewają i są tańsze do zawierają więcej sylikrystyny, której działanie ochronne na wątrobę jest znacznie słabsze. Warto zaintwestować 2-4zł więcej i mieć pełnowartościowy produkt. Ostropest plamisty zawiera wiele cennych substancji aktywnych wykorzystywanych w branżach zajmujących się zdrowiem. Pozyskiwany olej ostropestowy wykazuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym przede wszystkim kwasu linolowego (50% zawartości), należącym do grupy omega-6 i kwasu oleinowego (35% zawartości), należącym do grupy omega-9. Większość - 87% - oleju ostropestowego to jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszowe. W owocach znajduje się 18%–31% oleju. Składnikiem, dzięki któremu ostropest jest tak popularny jest sylimaryna, czyli związek kompleksowy flawonolignanów. Znajduje się w wysokości 1,5%-3% w owocach ostropestu. W kompleksie wyróżnia się sylibinę (główny składnik, do 70% w sylimarynie, do 2% w oleju, wykazuje najsilniejsze działanie), izosylibinę (0,32%), sylikrystynę.

Skąd pochodzi ostropest: Ostropest plamisty jest jednoroczną rośliną, należącą do rodziny astrowatych (Asteraceae). Swoim wyglądem może przypominać oset. Jego charakterystyczne liście są biało-zielone o nieregularnych plamach. Kwitnie od czerwca do sierpnia. Owoce, będące ciemnymi niełupkami, są surowcem zielarskim (Silybi mariani fructus). Ich kolor spowodowany jest zawartością tanin. To dzięki nim roślina ta zajmuje obecną pozycję w medycynie i zielarstwie. Dzikożyjący rośnie w klimacie śródziemnomorskim – w basenie Morza Śródziemnego, a także w północnej części Afryki, Azji Środkowej, Australii, Ameryce Północnej. W tych rejonach jest ważną rośliną w medycynie tradycyjnej. Owoce (nazywane nasionami) wykorzystuje się jako pasze dla zwierząt, a po uprażeniu jako „kawę” ostropestową. Spożywa się także inne części tej rośliny. W Polsce jest uprawiany od lat 70-tych. Tutejszy klimat dobrze odpowiada tej roślnie. Polska odmiana „Silma”, charakteryzująca się zawartością sylimaryny przewyższająca inne odmiany, jest użyta do wytłoczenia tego oleju. Właściwości ostropestu wykorzystywane są od wieków w różnych kulturach. Znaleziska dowodzą jego stosowania już w starożytności. Wspomina o nim w swoich dziełach „ojciec botaniki” Teofrast z Eros (lata 370 - 287 p.n.e.).

Stosowanie Olej z ostropestu można spożywać bezpośrednio na 1 łyżeczce (5 ml) 3 razy dziennie 30 minut przed posiłkiem, bądź dodawać do potraw: do kanapek zamiast masła, twarogu, jajek, sałatek, sosów, owsianek, jogurtów, ziemniaków, dań warzywnych lub mięsnych. Olej z ostropestu ma dość wyrazisty smak o ziołowym aromacie. Jest zdrowym uzupełnieniem diety. Nie powinno się na nim smażyć, gotować ani miec, ponieważ utraci wtedy swoje właściwości. Należy przechowywać go w lodówce. Olej z ostropestu nadaje się także do kosmetycznego użycia. Aby zachowane zostały właściwości ostropestu, należy tłoczyć jego owoce na zimno, w prasach ślimakowych, w temperaturze nie wyższej niż 38°C. .

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
facebook
Sklep internetowy Shoper.pl