Coraz więcej osób przekonuje się do naturalnych środków, które dostarczają nam witamin i minerałów. W odróżnieniu od syntetycznych witamin, są one łatwo przyswajalne, chronią przed poważnymi chorobami, poprawiają samopoczucie. Warto więc w codziennej diecie uwzględnić tłoczony na zimno olej z czarnuszki. Wciąż znany niewielu osobom ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych i można go stosować w diecie, jak i w kosmetyce.
Co kryje w sobie olej z czarnuszki?
Już w starożytnym Egipcie olej z czarnuszki, który składa się nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9, witaminy E, beta-karotenu, steroli, biotyny, przeciwutleniaczy oraz mikroelementów. Wiele osób stosuje olej z Czarnuszki przy dolegliwościach żołądka: nieżytu, refluksu, grypy żołądkowej. Po olej niech sięgają też osoby z alergiami, katarem siennym.
Olej z czarnuszki w kuchni
Olej z czarnuszki ma gorzkawy smak, nie można go gotować ani na nim smażyć. Najlepiej dodawać do do sałatek, sosów, kasz, twarogów, zup którym nadaje lekko korzenny smak. Ze względu na wysoką zawartość substancji antybakteryjnych olej bardzo długo zachowuje świeżość.