O budowanie odporności organizmu powinniśmy dbać każdego dnia. Wbrew pozorom, nie jest to trudne zadanie. Wystarczy pamiętać o zdrowym trybie życia, na który składa się aktywność fizyczna, wystarczająca liczba godzin snu, a także zbilansowana dieta bogata w składniki odżywcze. Codzienną dietę warto uzupełnić naturalnymi preparatami roślinnymi stanowiącymi bogactwo witamin niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Owoc bzu
Syropy, soki, nalewki czy też napary z owocu czarnego bzu dostarczają organizmowi witaminę C i A, a także antyoksydanty. Dostępne są również musy i przeciery z tych owoców, dzięki czemu mogą stanowić idealny dodatek do potraw i deserów. To prosty i przyjemny sposób na wzmacnianie odporności.
Warto zaznaczyć, że owoce czarnego bzu wykazują również właściwości napotne oraz wykrztuśne, dzięki czemu mogą być stosowane wspomagająco w walce z infekcjami.
Czystek
Roślina ta stanowi źródło polifenoli, czyli silnych antyoksydantów. Dzięki temu stymuluje organizm do walki z wirusami i bakteriami, a także wzmacnia odporność oraz wspomaga proces oczyszczania organizmu z toksyn. Najczęściej czystek dostępny jest w postaci herbaty bądź tabletek.
Kwiat lipy
W profilaktyce przeziębień sprawdzi się również kwiat lipy, który zawiera witaminę C, rutynę, flawonoidy i nie tylko. Dzięki temu wspiera układ odpornościowy, łagodzi kaszel czy też ból gardła. Wykazuje ponadto właściwości napotne, przez co sprawdzi się również w przypadku infekcji, którym towarzyszą delikatne stany gorączkowe.
Wokół nas znajduje się mnóstwo roślin, które stanowią naturalne źródło witamin i innych składników wspomagających odporność organizmu. Wśród nich warto wymienić również aloes, owoce jarzębiny, żeń-szeń, czosnek, jeżówkę purpurowe, bratki polne czy też dziką różę.