Ziele tymianku mielone, tymianek proszek, polski aromatyczny
towar niedostępny
Opis
Dlaczego warto:
- Aromatyczny tymianek pospolity, wyprodukowany bez środków ochrony roślin przez rolników z Pomorza Gdańskiego. Idealnie nadaje się do zup, ryb, mięs czy sałatek. Proszek wytworzony z pełnowartościowego surowca na młynach ultraplex, przy niskiej temperaturze mielenia.
- Charakterystyczny tymolowo-ziołowy smak i zapach komponuje się z daniami kuchni włoskiej, francuskiej i polskiej. We Francji znana jest zupa tymiankowa na bazie piwa, uchodząca tam za napój zakochanych.
- W wielu krajach popularny jest tzw. olej tymiankowy, który możesz przygotować zalewając sproszkowany tymianek olejem słonecznikowym lub oliwą, dodając trochę pieprzu i odstawiając na 2-3 tygodnie.
- Zewnętrznie tymianek można stosować do płukania jamy ustnej i gardła, szczególnie przy infekcjach bakteriami ropotwórczymi. Ziele tymianku może też stanowić składnik herbatek/mieszanek ziołowych przy problemach z gardłem i wykrztuszaniem.
Tymianek pospolity znany jest pod nazwami macierzanka tymianek, włoska macierzanka. Do Polski dotarł dzięki królowej Bonie i przybyłymi z nią zakonnikami. Oprócz zastosowań kulinarnych był traktowany jako rodzaj amuletu przyznawanego rycerzom podczas turniejów. Rzymscy żołnierze kąpali się w naparach z tej rośliny, aby nabrać sił, tężyzny fizycznej, oraz odwagi.
Nazwa gatunkowa wywodzi się z greckiego słowa thymon. Jego znaczenie powiązane jest z kadzidłami/przyprawami i bogatym aromatem. Grecy używali ziela tymianku jako kadzidła, przyprawy oraz w stanach ogólnego osłabienia i niższej odporności.
Nazwa gatunkowa wywodzi się z greckiego słowa thymon. Jego znaczenie powiązane jest z kadzidłami/przyprawami i bogatym aromatem. Grecy używali ziela tymianku jako kadzidła, przyprawy oraz w stanach ogólnego osłabienia i niższej odporności.
Tymianek pospolity jest półkrzewem, o wysokości 20-50 cm. Pędy są liczne, rozgałęzione, listki drobne, zielone do szarozielonych. Kwitnie od końca maja do początku lipca. Roślina ma charakterystyczny tymolowy zapach, a surowiec powinien zawierać nie mniej niż 1,0% olejku eterycznego. Tymianek jest rośliną miododajną. Miód tymiankowy ma przyjemny charakterystyczny aromat i bukiet smakowy i jest ceniony w okresach osłabienia. W Polsce tymianek uprawia się głównie w województwie lubelskim i na Kujawach.
Kraj pochodzenia: Polska