Tatarak Kłącze, Kłącze Tataraku.
towar niedostępny
Opis
Dlaczego warto?
- Jakość surowca odpowiednia do przygotowania naparów, odwarów oraz mieszanek ziołowych i nalewek wspomagających trawienie oraz zasypianie.
- Gorzki smak świadczy o obecności naturalnie występujących związków czynnych.
- Zbierany i suszony w Polsce (Pojezierze Brodnickie), dzięki czemu otrzymujesz produkt wysokiej jakości, bez pyłu.
- 100% kłącza tataraku, bez domieszek; odsiewany i krojony na maszynach Allgaier i Alpine.
- Krój idealny do stworzenia naparów, dzięki czemu więcej substancji czynnych będzie dla Ciebie dostępnych.
- Przebadany mikrobiologicznie w laboratoriach Eurofins.
- Zamknięty w szczelnym opakowaniu ze struną, które zapewnia ochronę substancji bioaktywnych.
- Często stosowany jako surowiec kosmetyczny do pielęgnacyjni do stóp i skóry; działa przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie.
Opis rośliny:
Tatarak jest rośliną bagienną, byliną o grubych kłączach, łodyga trójkanciasta, kwiaty drobne o 6 działkach i 6 pręcikach. Kłacza tataraku są długie i pełzające. Na przekroju poprzecznym są białawe i gąbczaste. Tatarak pochodzi z Azji Środkowej i został sprowadzony do Europy przez Tatarów. Nazwa Acorus pochodzi od greckiego słowa -akares, oznaczającego roślinę o aromatycznym korzeniu. W Polsce roślina występuje na terenie całego kraju nad brzegami rzek, jezior, stawów, na moczarach i łąkach.
Kłącze tataraku (Rhizoma Calami) zbiera się zazwyczaj jesienią i wiosną. Po dokładnym umyciu suszenie odbywa się w temperaturze do 35C. Wyższa temperatura może obniżyć zawartość cennego olejku (Oleum Calami). Głównymi związkami czynnymi w tataraku jest wspomniany olejek etetyczny oraz akoryna. W skład olejku wchodzi azaron, kalemen oraz kamfen.
Zastosowania:
Kłącze tataraku stosowane jest w problemach trawiennych. Zaleca się 1 łyżeczkę krojonego kłącza zaparzyć, odstawić na 30 minut, pić raz dziennie.
Tatarak jest również wykorzystywany do aromatyzowania tytoniu, produkcji likierów oraz gorzkich wódek.
Proszkowany tatarak jest też surowcem kosmetycznym o działaniu antybakteryjnym i przeciwgrzybicznym, szczególnie polecany przy poceniu stóp.
Uwaga: nie stosować u kobiet w ciąży i karmiących piersią. Nie stosować u dzieci poniżej 12 roku życia.
40 ml odwaru z kłącza tataraku, otrzymanego zgodnie z przepisem, stanowi dzienną porcję do spożycia. Nie należy przekraczać zalecanej porcji.
Składniki:
Wysuszone, krojone kłącze tataraku (Acorus calamus) – 100 %
Kraj pochodzenia: Polska