Tarczyca bajkalska Korzeń Cięty
towar niedostępny
Opis
Dlaczego warto?
- Krojony korzeń tarczycy bajkalskiej o charakterystycznej dla tego gatunku lekko pomarańczowej barwie korzenia, co świadczy o wysokiej zawartości substancji czynnych.
- Korzeń naszej tarczycy jest dokładnie pocięty, a przez to idealnie nadaje się do użycia.
- Surowiec bogaty w substancje bioaktywne – flawonoidy.
- Wiele zastosowań w formie odwaru, nalewki, naparu, maceratu. Podstawowy składnik wielu preparatów stosowanych w celu łagodzenia stanów zapalnych.
- Specjalne opakowanie ALU doypack pozwala bezpiecznie zachować jakość surowca.
- 100% krojonego korzenia tarczycy bajkalskiej.
- Kup dziś – 500 gram, wystarczy na 3 miesiące.
Tarczyca bajkalska (Scutellaria baicalensisi)
Tarczycę bajkalską (rodzina jasnotowate – Lamiaceae) można spotkać rosnącą naturalnie na terenach Chin, Japonii, Mongolii, Syberii, Zabajkału. Jest tam stosowana od lat w ziołolecznictwie ludowym i jest jednym z podstawowych ziół w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Rośnie na wysokościach do 8000 m n.p.m. Jest to niewysoka bylina, dorastająca do pół metra wysokości. Ze względu na ładne, fioletowe kwiaty można ją też traktować jako roślinę ozdobną, zwłaszcza że w Polsce kwitnie od czerwca do sierpnia. Najlepiej rośnie w słońcu, na dość suchych, piaszczystych terenach, ale dzięki swojej wytrzymałości znosi temperatury do -15°C. W ziołolecznictwie wykorzystuje się korzeń. Zidentyfikowano w nim około 40 flawonoidów, z których najważniejsze to bajkalina i wogonina. Surowiec ma wielokierunkowe właściwości prozdrowotne, co potwierdziły badania naukowe. Należy do najbardziej znanych roślin adaptogennych.
Stosowanie
Z tarczycy bajkalskiej można przygotować wyciągi wodne i alkoholowe. Odwar: 2-3 g korzenia (około łyżeczkę) zalać 200 ml wody, podgotować 5 minut na niewielkim ogniu i odstawić na pół godziny. Przecedzić i pić 2 razy dziennie. Innym sposobem jest dodatkowe skropienie korzeni spirytusem przed zalaniem wodą, co zwiększa uwalnianie składników czynnych. Nalewka: 1 część korzeni zalać 5 częściami alkoholu 40-45% i macerować przez 2 tygodnie (codziennie wstrząsnąć naczyniem, aby wymieszać składniki). Pić 2 razy dziennie po 5 ml (łyżeczka) rozcieńczone w niewielkiej ilości wody. Macerat olejowy: 1 część korzeni skropić spirytusem, zalać 3 częściami oleju winogronowego o temperaturze około 80°C. Odstawić w ciemne miejsce na 14 dni, po czym przecedzić. Stosować po 10 ml (duża łyżka) maceratu oleju 2 razy dziennie doustnie, bądź zewnętrznie na skórę. Może służyć także do wyrobu domowych kosmetyków.
Skład: 100% korzeń krojony Tarczycy Bajkalskiej
Kraj pochodzenia: Chiny
Sprawdź nasze pozostałe oferty!
Producent: HerbaNordPol-Gdańsk Sp. z o.o.
Dane Sprzedawcy: "Cyrus" Tomasz Andrzejewski