Stewia liście krojone Idealne do zaparzania Stevia.
towar niedostępny
Opis
Dlaczego warto?
- Słodkie liście stewii były wykorzystywane przez Indian Guarani już setki lat temu
- Naturalny produkt o właściwościach słodzących
- Glikozydy stewiolowe obecne w liściach są 300 razy słodsze od sacharozy
- Bardzo niska kaloryczność 2,7 kcal/g
- Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA) uznał glikozydy stewiolowe jako bezpieczne
- Idealny jako dodatek do herbatek, naparów itp.
Stewia (Stevia rebaudiana Bertoni)
Ojczyzną stewii, należącej do rodziny astrowatych (Asteraceae), jest Paragwaj i Brazylia. Roślina często określana jest jako „słodkie zioło Paragwaju” lub „miodowy liść”.
Jest to roślina o zdrewniałej łodydze, dorastająca do 1 metra wysokości. Liście są delikatne, przeciwstawne, siedzące o długości 3-4 cm, o kształcie owalnym, lancetowatym lub łopatkowatym. Blaszka liściowa ma zaokrąglony koniec i od połowy do końca ząbkowany brzeg. Kwiaty złożone o jasnofioletowym kolorze. Roślina do optymalnego wzrostu potrzebuje temp. 20-24°C i podłoża o pH w zakresie 6,5-7,5.
Związki czynne
Głównym walorem tej rośliny jest kumulacja glikozydów stewiolowych, których ilość wynosi od 4-20% (średnia zawartość 10% ) w suchej masy liści i jest zależna od warunków termicznych i czasu zbioru. Suszone i sproszkowane liście stewii są 20-30 razy słodsze od sacharozy. Wśród słodkich glikozydów największe znaczenie ma stewiozyd (ok. 65%) i rebaudiozyd A (ok. 25%), różniące się potencjałem słodzącym i smakiem. Najcenniejszy jest rebaudiozyd A, pozbawiony goryczy i posmaku, a mający najwyższą moc słodzącą. Analiza składu chemicznego liści stewii wykazuje również obecność białek (ok. 10%), błonnika pokarmowego (15-18,5%) oraz niewielkiej ilości tłuszczu. Składniki mineralne stanowią ok. 13% s.m. i głównie jest to potas, magnez, fosfor, sód, wapń.
Właściwości i zastosowanie
Z uwagi na zawartość glikozydów stewiolowych oraz potwierdzone bezpieczeństwo stosowania, liście stewii oraz słodziki stewiolowe są dodatkiem żywieniowym o właściwościach słodzących. Cechą charakterystyczną jest utrzymywania się słodkiego smaku przez długi czas po spożycia. W przewodzie pokarmowym glikozydy stewiolowe nie są trawione, lecz ulegają rozkładowi do stewiolu przy udziale bakterii obecnych w jelicie grubym. Ponieważ glikozydy stewiolowe rozkładane są dopiero na poziomie jelita grubego, uwolniona z nich glukoza nie wchłania się i zostaje zużyta przez bakterie jelitowe. Dlatego stewia nie wnosi energii do organizmu człowieka i należy ją traktować jako bezkaloryczną substancję słodzącą. Glikozydy stewiolowe wykazują dużą stabilność podczas ogrzewania do temp. 200°C, stąd mogą być stosowane do napojów i żywności poddawanej obróbce termicznej. Spożycie glikozydów stewiolowych nie podnosi poziomu glukozy we krwi, a nawet powoduje jej obniżenie poprzez zwiększenie wrażliwości organizmu na insulinę. Zastąpienie wysokoenergetycznego cukru niskokaloryczną stewią jest czynnikiem profilaktycznym nadwagi i otyłości i może być pomocne w redukcji masy ciała.
Skład: 100% liść stewii
Kraj pochodzenia: Indie