Różeniec górski proszek
towar niedostępny
Opis

Różeniec górski (Rhodiola rosea)
Dlaczego warto?
-
100 gramowe opakowanie wystarczy na 2-3 miesięczne stosowanie. Dzienna dawka to 1-2 gramy. Przydatny w stanach osłabienia lub zwiększonego zapotrzebowania na energię i witalność
-
Różeniec górski zaliczany jest do adaptogenów, czyli substancji podnoszących odporność organizmu na stres,
-
100% korzenia kłącza różeńca, mikronizowanego na urządzeniu UltraPlex Alpine (Niemcy) dzięki czemu wchłania się lepiej,
-
Surowiec jest odsiewany na urządzeniach Allgaier co zapewnia otrzymanie produktu wolnego od piasku, cząstki proszku o średnicy
-
Bardziej ekonomiczny wybór niż kapsułki i nie zawiera wypełniaczy
-
Szczelne zamknięcie zapobiega utlenianiu substancji czynnych - Dbaj o siebie na 100%,
-
Krojony korzeń jest mało przetworzonym surowcem
-
Postać umożliwiająca szerokie zastosowanie
Historia stosowania różeńca sięga kilkuset latm.in. Rosji, Chin, Skandynawii. Wikingowie używali go w czasie zwiększonego zapotrzebowania na energię, wytrzymałość. Mówi się o różeńcu, że jest ziołem podróżników, noszących go ze sobą na wypadek opadnięcia z sił. Od XX wieku przeprowadza się badania i choć inne gatunki różeńca również wykazują pewne właściwości, to różeniec górski jest najlepiej zbadany. Dziś stanowi składniki wielu preparatów i suplementów diety.

Różeniec górski, zwany także powszechnie arktycznym korzeniem lub rzadziej złotym korzeniem i korzeniem róży, należy do rodziny gruboszowatych (Crassulaceae). Nazwę swą wywodzi od zapachu róży, który wydziela po rozkrojeniu oraz barwie korzenia przypominający ów kruszec. Ta wieloletnia roślina rośnie w partiach górskich (zazwyczaj powyżej 2 tys. m. n.p.m. na półkuli północnej). Występuje w Europie, Azji i subarktycznych rejonach Ameryki Północnej. Jest wrażliwa na zanieczyszczenia. W Polsce rośnie w górach, bywa uprawiana. Preferuje wilgotne skały wapienne i granitowe, ubogie w substancje organiczne.
Bylina osiąga wysokość 40 cm. Posiada gęste, jasnozielone, siedzące i skrętoległe, mięsiste liście. Ich kształt jest jajowaty, z klinowatą nasadą i ostrym zakończeniem. Żółte kwiaty zebrane są w podbaldachy, posiadają 4 płatki korony. Owocem są 4 zielone mieszki. Surowcem zielarskim jest natomiast kłącze z korzeniami. Jest ono mięsiste i mocno się rozrasta.
Z różeńca górskiego przygotowuje się odwar. W tym celu należy 1 łyżkę surowca zalać 1 szklanką wody i zagotować. Następnie odstawić na 20 minut. Wypijać 3 razy dziennie. Inną metodą sporządzenia wyciągu jest zalanie w takich samych ilościach ciepłą wodą i pozostawienie na noc. Z różeńca można przygotować nalewkę - 1 część surowca zalać 5 częściami alkoholu 40% (ciepłego) i odstawić na 14 dni. Spożywać 5 ml dziennie.
Skład: 100% kłącze mielone Różeńca
Kraj pochodzenia: Rosja
