Różeniec górski proszek
towar niedostępny
Opis
Różeniec górski (Rhodiola rosea)
Dlaczego warto?
-
100 gramowe opakowanie wystarczy na 2-3 miesięczne stosowania. Dzienna dawka to 1-2 gramy. Przydatny w stanach osłabienia lub zwiększonego zapotrzebowania na energię i witalność.
-
Różeniec górski zaliczany jest do grupy roślin adaptogennych, czyli podnoszących odporność organizmu na stres.
-
100% korzenia kłącza różeńca, mikronizowanego na urządzeniu UltraPlex Alpine, dzięki czemu lepiej się wchłania
-
Surowiec jest odsiewany na urządzeniach Allgaier, co zapewnia otrzymanie produktu wolnego od piasku.
-
Bardziej ekonomiczny wybór niż kapsułki, gdyż nie zawiera wypełniaczy.y
-
Szczelne zamknięcie zapobiega utlenianiu substancji czynnych.
-
Krojony korzeń jest mało przetworzonym surowcem
-
Zmielony korzeń jest produktem mało przetworzonym. Dbaj o siebie na 100%.
Historia stosowania różeńca m.in. Rosji, Chin, Skandynawii sięga kilkuset lat. Wikingowie używali go w czasie zwiększonego zapotrzebowania na energię i wytrzymałość. Mówi się o różeńcu, że jest ziołem podróżników, którzy nosili go ze sobą na wypadek opadnięcia z sił. Od XX wieku przeprowadza się liczne badania, z które potwierdzają stymulujące oraz zwiększające umysłową i fizyczną wydolność organizmu. Dziś stanowi składniki wielu preparatów i suplementów diety.
Różeniec górski, zwany także powszechnie arktycznym korzeniem lub rzadziej złotym korzeniem albo korzeniem róży, należy do rodziny gruboszowatych (Crassulaceae). Nazwę swą wywodzi od zapachu róży, który wydziela po rozkrojeniu oraz różowej barwie wnętrza korzenia. Ta wieloletnia roślina rośnie w partiach górskich (zazwyczaj powyżej 2 tys. m. n.p.m. na półkuli północnej). Występuje w Europie, Azji i subarktycznych rejonach Ameryki Północnej. Jest wrażliwa na zanieczyszczenia. W Polsce rośnie w górach, ale bywa też uprawiana. Preferuje wilgotne skały wapienne i granitowe, ubogie w substancje organiczne.
Różeniec górski to bylina osiągająca wysokość 40 cm. Tworzy gęste, jasnozielone, siedzące i skrętoległe, mięsiste liście. Ich kształt jest jajowaty, z klinowatą nasadą i ostrym zakończeniem. Żółte kwiaty zebrane są w podbaldachy, posiadają 4 płatki korony. Owocem są 4 zielone mieszki. Surowcem zielarskim jest natomiast kłącze z korzeniami. Jest ono mięsiste i mocno rozrośnięte.
Z różeńca górskiego przygotowuje się odwar. W tym celu należy 1 łyżkę surowca zalać 1 szklanką wody i zagotować. Następnie odstawić na 20 minut. Wypijać 3 razy dziennie. Inną metodą sporządzenia wyciągu jest zalanie w takich samych ilościach ciepłą wodą i pozostawienie na noc. Z różeńca można przygotować nalewkę - 1 część surowca zalać 5 częściami alkoholu 40% (ciepłego) i odstawić na 14 dni. Spożywać 5 ml dziennie.
Skład: 100% kłącze mielone różeńca
Kraj pochodzenia: Rosja