Pokrzywa Ziele Pokrzywy ze zbioru Naturalnego
towar niedostępny
Opis
Dlaczego warto?
- Pokrzywa zbierana jest ze stanu naturalnego, nie z upraw przemysłowych
- Często stosowana podczas oczyszczania organizmu (detoxu)
- Suszona w suszarniach gazowych, bez dostępu dymu.
- Jakość surowca odpowiednia do przygotowania naparów i odwarów oraz mieszanek ziołowych
- Pokrzywa jest bogata w sole mineralne,
- Liście pokrzywy charakteryzują się wysoką zawartością witamin, wśród których na szczególną uwagę zasługuje wit. C, K, B2, B5. Są również bogate w związki mineralne: żelazo, miedź, mangan, cynk, wapń., magnez. Liście zawierają barwniki roślinne takie jak: chlorofil, ksantofil, karoten oraz flawonoidy (kemferol, kwercetyna, rutyna, izoramnetyna)
Pokrzywa zwyczajna
Pokrzywa zwyczajna, nazywana również pokrzywą parzącą jest pospolitą byliną należącą do rodziny pokrzywowatych (Urticaeae). W Polsce jest często spotykana jako chwast na glebach wilgotnych, przydrożach oraz ogrodach. Pokrzywa zwyczajna jest rośliną dwupienną, o czterokanciastej łodydze, dorasta do 1,5m wysokości. Liście ogonkowe, ciemnozielone, grubo piłkowane na krawędzi, przy których znajdują się wąskie przylistki. Cechą charakterystyczna są parzące włoski szczecinowate okrywające zarówno łodygę jak i liście. Kwiaty niepozorne, zebrane w wierzchotkowate kwiatostany w kątach liści. Zgodnie z FP VI surowiec zielarski stanowi liść pokrzywy (Folium Urticae) zbierany przed kwitnieniem. Korzeń pokrzywy (Urticae radix) jest cennym surowcem zielarskim stosowanym w łagodnym przeroście gruczołu krokowego.
Skład: 100% ziele Pokrzywy
Kraj pochodzenia: Polska