Producenci
Kontakt

Cyrus Tomasz Andrzejewski Ziolaioleje.pl

ul.Leszczyńskiego 111/35
85-137 Bydgoszcz
woj.kujawsko-pomorskie

E-mail: sklep@ziolaioleje.pl

Tel: 603 072 621

(zamówienia telefoniczne przyjmujemy od poniedziałku do piątku
w godzinach: 7:30 – 14:30)

Ostropest Plamisty owoc, ciemny, dojrzały 1Kg

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 14,90 zł 14.90
ilość szt.
Ocena: 3.44444
Producent: herbanordpol
Kod produktu: FD67-530A3

Opis

Dlaczego warto?

  • Naturalne Źródła Błonnika i Sylimaryny.
  • Ciemne dojrzałe owoce ostropestu, polskiej wysokosylimarynowej odmiany Silma. Zawiera do 50% więcej sylimaryny niż zwykły Ostropest (poniżej znajdzie wyniki analiz), ma też do 47% błonnika (dzienne zapotrzebowanie to ok. 25gram). Odmiana ta wyhodowana w Polsce jest jednym z największych sukcesów polskiego zielarstwa.
  • Wspiera pracę i działa ochronnie oraz regenerująco na komórki wątroby, wspiera pracę serca.
  • Jest Twoim idealnym źródłem błonnika oraz białka (do 20%), w stosunkowo tani i łatwy sposób możesz zadbać o Siebie.
  • 1 Kg wystarcza na 2-3 miesiące!

Ostropest plamisty (Silybum marianum)

 

Ostropest plamisty jest jednoroczną rośliną, należącą do rodziny astrowatych (Asteraceae). Swoim wyglądem może przypominać oset. Jego charakterystyczne liście są biało-zielone o nieregularnych plamach. Kwitnie od czerwca do sierpnia. Owoce, będące ciemnymi niełupkami, są surowcem zielarskim (Silybi mariani fructus). Ich kolor spowodowany jest zawartością tanin. To dzięki nim roślina ta zajmuje obecną pozycję w medycynie i zielarstwie.

Dzikożyjący rośnie w klimacie śródziemnomorskim – w basenie Morza Śródziemnego, a także w północnej części Afryki, Azji Środkowej, Australii, Ameryce Północnej. W tych rejonach jest ważną rośliną w medycynie tradycyjnej. Owoce (nazywane nasionami) wykorzystuje się jako pasze dla zwierząt, a po uprażeniu jako „kawę” ostropestową. Spożywa się także inne części tej rośliny. W Polsce jest uprawiany od lat 70-tych. Tutejszy klimat dobrze odpowiada tej roślnie. Polska odmiana „Silma”, charakteryzująca się zawartością sylimaryny przewyższająca inne odmiany, jest użyta do wytłoczenia tego oleju.

Właściwości ostropestu wykorzystywane są od wieków w różnych kulturach. Znaleziska dowodzą jego stosowania już w starożytności. Wspomina o nim w swoich dziełach „ojciec botaniki” Teofrast z Eros (lata 370 - 287 p.n.e.). Według Dioskurydesa (greckiego lekarza, farmakologa i botanika), a także Pilinusza Starszego (encyklopedysty) żyjących w I wieku naszej ery, ostropest pełnił funkcję żółciotwórczą i przyczyniał się do poprawy zdrowia. W Cesarstwie Rzymskim pomagał także w ochronie przed zatruciami alkoholowymi. Zdobył uznanie znanej uzdrowicielki i mniszki, Hildegardy z Bingen, a fizjolog Albrecht von Haller stosował go na choroby wątroby już w XVI w. „Oficjalne” używanie ostropestu plamistego rozpoczęło się w 1960 r.

Stosowanie:

Łyżeczkę owoców zmielić, zalać ciepłą wodą i po odstawieniu wypić.

Skład: 100% owoc Ostropestu

Kraj pochodzenia: Polska

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
facebook
Sklep internetowy Shoper.pl