
Cyrus Tomasz Andrzejewski Ziolaioleje.pl
ul.Leszczyńskiego 111/35
85-137 Bydgoszcz
woj.kujawsko-pomorskie
E-mail: sklep@ziolaioleje.pl
Tel: 603 072 621
(zamówienia telefoniczne przyjmujemy od poniedziałku do piątku
w godzinach: 7:30 – 14:30)
Moringa olejodajna, Egipska Mielona
Opis

Dlaczego warto?
- Nasza Moringa uprawiana jest w Egipicie na kontrolowanych plantacjach co gwarantuje otrzymanie wysokiej jakości surowca.
- krój idealny do naparów, Suszone liście bogate są także w żelazo, wapń, witaminy A i C.
- liście wolne piasku, twardych patyczków więc bardzo łatwo się mielą - idealne do koktajli.
- Liście Moringa są znacznie przyjemniejsze w smaku i zapachu niż Chlorella czy spirulina. Można ją stosować jako dodatek do sałatek, smoothie itd.
Moringa olejodajna
(Moringa oleifera) zwana cudownym, chrzanowym drzewem jest rośliną wywodzącą się z rejonów Indii oraz Pakistanu. Pierwsze informacje pochodzą od ludów ajurwedyjskich sprzed 2500 lat. Ze względu na wysoką zawartość substancji odżywczych, witamin oraz związków bioaktywnych jej uprawy pojawiają się w krajach Afryki, Ameryki Południowej, na Hawajach oraz Australii. Na „Czarnym lądzie” fundacje charytatywne propagują uprawy tej rośliny bo produkty z drzewa chrzanowego to przestępne źródło aminokwasów egzogennych, witamin i przede wszystkim żelaza. Roślina charakteryzuje się szybkim wzrostem oraz wysoką produkcją biomasy. Liście Moringa po zbiorze są myte, suszone w zacienionych miejscach metodą tradycyjną. Produkty finalne (proszki, oleje, wyciągi) często produkowane są już w wyspecjalizowanych zakładach przetwórczych w Europie lub Stanach Zjednoczonych


Mielona moringa
idealnie nadają się do przygotowywania koktajli, dobrze komponuje się z Dziką Różą, lub Owocami Bzu Czarnego. Napar ze sproszkowanej moringi ma lekko słodkawy i przyjemny posmak. Badania przeprowadzone przez Brunschwick Laboratories dowiodły, że proszek z liści Moringa ma wysoki wskaźnik ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) – pojemności antyoksydacyjnej, znacznie przewyższający potencjał owoców goji, zielonej herbary czy czerwonego wina.
Według danych literaturowych oraz serwisu nutraingriedents liście Moringa zawierają wysoką ilość żelaza (28mg/100g), potasu (1,3mg/100g), wapnia (2 gramy/100gram suszu) oraz witaminy A,D,C,K. Produkty z Moringi można spotkać także w formie kapsułek, tabletek lub jako dodatek do kremów i maści. Olej zawarty w tej roślinie to w 70 procentach kwas oleinowy co stawia go na równi z oliwą z oliwek.
Proces końcowej produkcji w Polsce:
Krojenie lub proszkowanie liści odbywa się certyfikowanych maszynach Allgaier oraz Hosokawa-Alpine. Podczas produkcji nie dochodzi do szokowego wzrostu temperatury i nie degraduje substancji bioaktywnych.
Zmikronizowane w Polsce na urządzeniu Ultraplex liście Moringa nadają się idealnie do naparów, smoothie, koktajli, naparów. Zwykłe mielenie nie zapewnia mikronizacji, oraz odsiania łodyżek.
Skład 100% liście Moringa
Stosowanie Łyżka mikronizowanej Moringi dodać do wody, jogurtów, koktajli itp.

Producent: HerbaNordPol-Gdańsk Sp. z o.o.
Dane Sprzedawcy: "Cyrus" Tomasz Andrzejewski
Leszczyńskiego 111/35
85-137 Bydgoszcz
NIP: 5591959641