Producenci
Kontakt

Cyrus Tomasz Andrzejewski Ziolaioleje.pl

ul.Leszczyńskiego 111/35
85-137 Bydgoszcz
woj.kujawsko-pomorskie

E-mail: sklep@ziolaioleje.pl

Tel: 603 072 621

(zamówienia telefoniczne przyjmujemy od poniedziałku do piątku
w godzinach: 7:30 – 14:30)

Korzeń Mniszka Lekarskiego BIO Mniszek 800g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 54,00 zł 54.00
ilość op.
Ocena: 3.5
Producent: PlantaVera
Kod produktu: A0F3-68279

Opis

Organiczny korzeń mniszka lekarskiego (Radix Taraxacum), czyszczony, odpiaszczony, herbatka ziołowa BIO. 800g

  • 100% ekologiczny korzeń mniszka lekarskiego (Radix taraxaci), kraj pochodzenia: Polska, bez pozostałości środków ochrony roślin. Potwierdzone analizami w laboratorium akredytowanym Eurofins.
  • Surowiec jest dobrze przesiany, dobrze wysuszony i wolny od piasku, aby sprostać rygorystycznym wymaganiom klientów. Nadaje się jako dodatek do naparów herbacianych, ziołowych i owocowych.
  • Idealny krój do naparów, mieszanek ziołowych i nalewek. Jest często stosowany w preparatach ziołowych przez firmy z branży zielarskiej i spożywczej. Korzeń mniszka lekarskiego zwiększa wydzielanie soku żołądkowego oraz ilość wytwarzanej żółci, ułatwiając i wspomagając trawienie.
  • Korzenie są myte, przesiewane i suszone w suszarniach gazowych w temperaturze do 60 °C w celu zachowania substancji aktywnych (taraxasterol, taraxerol i inulina – do 40%). W ostatnim czasie ukazało się wiele artykułów naukowych potwierdzających dobroczynne działanie tej rośliny.
  • Sprzedawany przez nas korzeń mniszka pozyskiwany jest w północno-wschodniej Polsce, w rejonach nieprzemysłowych, co zapewnia wzrost zdrowych liści i korzeni. W naszych rejonach istnieją doskonałe warunki klimatyczne do wzrostu i dojrzewania mniszka lekarskiego, dzięki czemu nasz produkt ma wysoki poziom związków bioaktywnych.

Mniszek lekarski (łacińska nazwa: Taraxacum officinale, angielska: Dandelion; rodzina: Acaeraceae – astrowate ) jest pospolicie występująca roślina w strefie klimatu umiarkowanego. Można go spotkać w Europie, Azji, Ameryce północnej. W Polsce rośnie na każdej łące, skwerze, często uznawany za chwast. Największe pole uprawna prowadzone są w Polsce południo-wschodzniej - na Lubelszczyźnie. Mniszek lekarski jest byliną, osiąga do 30-40cm wysokości, liście zielone, lekko owłosione, o charakterystycznych wcięciach, pośrodku posiadają przewód mleczny.
Surowiec zielarski: Surowcem są korzenie (radix Taraxaci), ziele (herba Taraxaci), liść (folium Taraxaci) i kwiat (folium Taraxaci). Korzenie zbiera się późną jesienią (październik, listopad) lub wczesną wiosną. Korzenie pozyskuje się z upraw polowych lub ze stanu naturalnego. Związkami czynnymi są sterole (taraxasterol), trójterpeny, kwasy fenolowego. Późną jesienią w korzeniu Mniszka zawartość inuliny wynosi do 40%.

Zastosowanie: Korzeń Mniszka lekarskiego jest cenionym surowcem zielarskim. Preparaty na bazie radix Taraxaci pomagają w wielu schorzeniach dróg żółciowych, przy niewydolności nerek, niestrawności. Produkty te dostępne są w postaci wyciągów, nalewek, krojonego korzenia lub jako składniki mieszanek ziołowych. Korzeń Mniszka działa moczopędnie. Bardzo popularne i wartościowe są tradycyjne napary na bazie korzenia Mniszka lekarskiego. Radix Taraxaci znalazł także zastosowanie w kosmetyce, jest składnikiem kremów do pielęgnacji skóry suchej, można pozyskać z niego także lateks naturalny oraz barwniki . Przeciwskazaniem do używania surowca może być niedrożność dróg żółciowych lub rzadko spotykane reakcje alergiczne.
Dzięki nowym badaniom prowadzonym w Kanadzie oraz Chinach znacznie wzrosło zapotrzebowanie na polski korzeń Mniszka ze strony firm farmaceutycznych.

Ciekawostki:
- w krajach południowej Europy świeże ziele jest popularnych składnikiem sałatek, jest także dodawane do zup oraz sosów.
- Liście Mniszka zawierają do 100mg witaminy C na 100G
- W Anglii popularny jest napój „dandelion and burdock” – jest to herbata ziołowa na bazie korzenia Mniszka i łopianu
- Polska jest dużym eksporterem korzenia Mniszka, odbiorcami są firmy zielarskie i farmaceutyczne w Niemczech, Kanadzie, a nawet Chinach
- Żydzi spożywają Mniszka w okresie Paschy, należy do tzw. gorzkich ziół
- Napar z krojonego i prażonego korzenia Mniszka jest popularnym napojem w krajach anglosaskich
- Mniszek uznawany jest za roślinę wskaźnikową (bioindykatorem), wyciągi są także wykorzystywany w rolnictwie organicznym jako środek do niszczenia mszyc.
- Syrop z mniszka pospolitego został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego.
- W Szwajcarii jest to główna roślina miododajna
Skład: 100% korzeń Mniszka lekarskiego BIO
Kraj pochodzenia: Polska

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
facebook
Sklep internetowy Shoper.pl