
Cyrus Tomasz Andrzejewski Ziolaioleje.pl
ul.Leszczyńskiego 111/35
85-137 Bydgoszcz
woj.kujawsko-pomorskie
E-mail: sklep@ziolaioleje.pl
Tel: 603 072 621
(zamówienia telefoniczne przyjmujemy od poniedziałku do piątku
w godzinach: 7:30 – 14:30)
Kora Kasztanowca
Opis

Dlaczego warto?
- Krój 4-6 mm idealny do przygotowania odwarów; krojony i odsiewany na profesjonalnych maszynach Hosokawa-Alpine.
- Kraj pochodzenia: Polska – Pojezierze Brodnickie, miejsca, gdzie drzewo ma optymalne warunki rozwoju. Surowiec z młodych, najbardziej bogatych w garbniki 2-3 letnich gałęzi. Zbierany, zgodnie ze sztuką zielarską - wczesną wiosną.
- 100% kory, bez wypełniaczy.
- Surowiec często wykorzystywany w homeopatii, przy nieżytach, oraz zewnętrznie na oparzenia.
Kasztanowiec zwyczajny – Aesculus hippocastanium L. (nazwa synonimowa: kasztan, kasztan dziki, kasztanowiec biały) należy do rodziny kasztanowcowatych – Hippocastanaceae.
Opis rośliny:
Drzewo do 30 m wysokości, o wydłużonej i zaokrąglonej koronie. Kora starszych gałęzi i pni łuszczy się w charakterystyczny sposób. Owocem jest kolczasta, pękająca torebka, a nasieniem tzw. kasztan – lśniący, czerwonobrunatny, z dużym matowym jasnym znakiem. Rośnie dziko od Półwyspu Bałkańskiego po północ Europy. Surowcem zielarskim jest kwiat (Flos Hippocastani), kora kasztanowca (Cortex Hippocastani), nasienie (Semen Hippocastani). Kwiaty zbiera się tylko z drzew biało-kwitnących. Owoce zbierane są po opadnięciu na ziemię. Korę pozyskuje się wiosną z młodych, gładkich pędów. Wykorzystuje się do tego celu przecinkę gałęzi oraz drzewa przeznaczone do usunięcia. Kora powinna mieć barwę jasnobrązową z zewnątrz i żółtobrunatną wewnątrz.

Związki czynne:
Kora kasztanowca zawiera głównie związki z grupy kumaryn: eskulinę, eskuletynę, skopoletynę, a także garbniki, saponiny i flawonoidy. Eskulina wykazuje działanie zbliżone do witaminy P. Garbniki zawarte w korze kasztanowca działają ściągająco.

Stosowanie:
Z kory przyrządza się odwar. Jeśli przeznaczony jest do stosowania wewnętrznego to należy 1 łyżeczkę tj. ok. 3g kory zalać szklanką (250 ml) wody i gotować 10 minut. Jest to dawka dobowa. Wypijać 3 razy dziennie. Natomiast przy zastosowaniu zewnętrznym 2 łyżki tj. ok. 10g surowca zalewa się 3 szklankami wody i gotuje przez 10 minut. Można stosować na oparzenia, odmrożenia. Korę kasztanowca można też stosować jako środek do zabarwiania.
Skład: 100% kory kasztanowca
Kraj pochodzenia: Polska