Ilex Guayusa - energetyczna, smaczny napar z Ekwadoru
towar niedostępny
Opis

Dlaczego warto?
- Alternatywa dla kawy, yerba mate, guarany. Oryginalna Ekwadorska Ilex Guayusa, z ostatnich zbiorów. Suszona naturalnie, bez dymu, bez patyczków.
- Zawiera podobną zawartość kofeiny jak yerba, naturalne źródło energii. Pobudza na kilka godzin, smaczniejsza niż tradycyjna yerba, pozbawiona goryczy. Idealna do zaparzania jako monoprodukt lub w połączeniu z werbeną lub trawą cytrynową.
- produkt ze zbioru naturalnego, bez użycia środków ochrony roślin, bez konserwantów.
- brak łodyg, 99% liścia to gwarancja jakości, smaku i ekwadorskiej energii, idealny jako dodatek do herbatek, naparów itd
- Zamień energetyk na Ilex Guayusa
Ilex Guayusa jest wiecznie zielonym drzewem rosnącym na bogatej i żyznej glebie w lasach deszczowych Amazonii (Ekwador (98% pochodzenia światowego Guayusa), Peru Kolumbia, Boliwia). Do wzrostu nie potrzebuje nawozów i chemii. Może mierzyć aż 30 m wysokości. Występuje w Andach, gdzie rozwija się nawet na 2000 m.n.p.m. Jest drzewem dwupiennym, czyli posiada rozdzielnie osobniki męskie i damskie. Posiada wielkie, zielone liście i czerwone jagody jako owoce. Dziś rośnie głównie uprawiany, dając pracę lokalnym rolnikom. Należy do rodziny ostrokrzewowatych (Aquifoliaceae) i jest bliskim krewnym ostrokrzewu paragwajskiego (czyli Yerba Mate). Podobnie jak on, zawiera w swoich liściach kofeinę. Surowcem są wyłącznie liście, w przeciwieństwie do yerba mate, którego wykorzystuje się także gałązki. Liście są zbierane ręcznie – raz, dwa razy w roku i suszone.

Liście Ilex Guayusa zawierają kofeinę, której procent wynosi 2-4%, czyli tyle ile w kawie i guaranie, a więcej niż w yerba mate, napojach energetyzujących i herbacie. Jest to bowiem ta sama substancja, a inne jej nazwy to teina, guaranina i mateina. Kofeina jest alkaloidem purynowym. Co ciekawe, stanowi naturalny pestycyd odstraszający owady. Jednak głównym celem jej stosowania jest dodawanie energii. Poprawia nie tylko stan fizyczny człowieka, lecz także psychiczny - powoduje wydzielanie się serotoniny, dopaminy i adrenaliny, co przekłada się na lepsze samopoczucie. Niski poziom serotoniny powoduje zły nastrój i rozdrażnienie, a także zaburzenia innych procesów w organizmie. Dopamina jako neuroprzekaźnik działa na układ nerwowy, zwiększając radosny humor i motywację do działania. Adrenalina pobudza organizm w warunkach stresowych. W składzie chemicznym Ilex Guaysa zawarte są także związki teobrominy, działającą moczopędnie, przeciwzapalnie, rozszerzająco oskrzela, obniżająco ciśnienie, ponadto działa podobnie jak kofeina, jednak charakteryzuje się dłuższym czasem trwania i działa głównie na mięśnie gładkie, dlatego uzupełnia się z kofeiną. Związkami występującymi w liściach drzewa guayusa są także inne dimetyloksantyny (paraksantyna i teofilina),L-teanina (wpływająca na układ nerwowy), kwas galusowy, kwas izomasłowy, kwas nikotynowy, kwas askorbinowy, kwas chlorogenowy, cholina, ryboflawina, guanidyna, pirydoksyna, triterpeny, polisacharydy, inhibitory MAO oraz wiele niezbędnych witamin (C, D) i minerałów (potas, magnez, wapń, cynk), aminokwasy (leucyna - niewystępująca naturalnie w organizmie). Zawiera więcej (2 razy) antyoksydantów niż np. zielona herbata, neutralizujące szkodliwe wolne rodniki.
Właściwości i działanie
Mimo, że Indianie stosują Ilex Guayusa od 2000 lat, jest nadal słabo znany w Europie. Napar pity jest przez Indian na rozbudzenie na cały dzień, utrzymanie długotrwałej koncentracji i skupienia na polowaniach, a także by dodać sobie energii i sił na długie wędrówki. Zmniejsza uczucie stresu, zmęczenia, poprawia nastrój, koncentrację, zdolność do nauki i bystrość. Dlatego zyskuje popularność wśród osób pracujących umysłowo, studentów, kierowców. Jej picie ma nie wywoływać poczucia głodu ani niepokoju, ponadto energia jest uwalniana w sposób bardziej zrównoważony i długotrwały aniżeli szybki wyrzut występujący przy wypiciu kawy. Działa na układ nerwowy pobudzając go i zachowuje skupienie z jasnością umysłu. Mimo, że kofeina jest tą samą substancją zawartą w kawie czy yerba mate, to nieco odmienne działania stymulujące wynikają z obecności innych taninowych.

Stosowanie
Około 2 g liści zalewa się wodą o temperaturze 80 stopni, ewentualnie wrzącą i parzy przez około 20 minut. Dobrze łączy się z Yerba Mate, cytryną, miodem. Można pić także na zimno. Smak jest bardzo przyjemny, słodki, a ze względu na brak tanin, nie jest gorzki (w przeciwieństwie do yerba mate). Powoduje to również, że nie plami zębów ani kubków.
Skład: 100% ziele Guayusy
Kraj pochodzenia: Ekwador
Odbiór osobisty (po wcześniejszym umówieniu):
82-230 Nowy Staw, Obrońców Westerplatte 28
Kontakt: 603 072 621
Sprawdź nasze pozostałe oferty!
Producent: HerbaNordPol-Gdańsk Sp. z o.o.
Dane Sprzedawcy: "Cyrus" Tomasz Andrzejewski
Leszczyńskiego 111/35
85-137 Bydgoszcz
NIP: 5591959641