Dzika róża proszek cały Owoc mielony, BIO
towar niedostępny
Opis
Nasz produkt zawiera w 100% zmielone owoce dzikiej róży z ekologicznej uprawy oraz zbioru naturalnego. Owoce dzikiej róży zbierane są w Karpatach przez lokalnych, doświadczonych zbieraczy. Produkt nie zawiera preparatów środków konserwujących, wypełniaczy i środków ochrony roślin. Po prostu czysta natura.
NAJWYŻSZA JAKOŚĆ SKŁADNIKÓW: Proszek z owoców dzikiej róży uzyskaliśmy z surowca ekologicznego, delikatnie zmielonego, co pozwoliło zachować pełne spektrum składników odżywczych. Produkt wegański, bezlaktozowy, bezglutenowy, bez soi i bez dodatku cukru. Opakowanie odpowiednie do przechowywania, z zamknięciem na suwak.
WYPRODUKOWANE W POLSCE. Mamy ponad 25-letnie doświadczenie w branży zielarskiej, a od 8 lat również w produkcji BIO. Znamy najlepsze rejony pozyskiwania surowców i mamy najbardziej zaufanych dostawców. Każdy surowiec zielarski jest następnie sprawdzany, przetwarzany i konfekcjonowany w naszym zakładzie produkcyjnym, w Nowym Stawie k. Malborka.
GWARANCJA SATYSFAKCJI: Jeśli nadal nie jesteś w 100% usatysfakcjonowany, możesz zwrócić produkt do roku od zakupu. Skontaktuj się z nami, a otrzymasz natychmiastowy zwrot pieniędzy.
Zalecana dzienna porcja to około pięciu gramów proszku z dzikiej róży. Możesz wsypać go na przykład do soku pomarańczowego lub zielonego smoothie. Sam smak owoców ma lekko kwaskowatą nutę i idealnie pasuje do musli.
Dzika róża (Rosa canina)
Dzika róża to wieloletni, kolczasty krzew z rodziny różowatych (Rosaceae). Rośnie dziko na półkuli północnej w strefie klimatu umiarkowanego i ciepłego. Z tym gatunkiem spokrewnionych jest wiele innych i niemal wszystkie od wieków były wykorzystywane w lecznictwie ludowym, a obecnie także w fitoterapii, kosmetyce i dietetyce.
Surowcem zielarskim są kwiaty (Flos Rosae) i owoce (Fructus Rosae). Płatki kwiatów mają różne odcienie różu. Roślina kwitnie od maja do lipca i wtedy też zbiera się płatki kwiatowe na cele kulinarne i do produkcji olejku różanego. Owocem jest tzw. szupinka koloru czerwonego lub ciemnopomarańczowego, błyszcząca. Dojrzałe owoce zbiera się od września do zimy. Najsmaczniejsze są owoce przemrożone, ale najbogatsze w witaminy są owoce zbierane przed przymrozkami.
Owoce róży są surowcem witaminowym i są rekordowo zasobne w witaminę C – mają jej 30-40 razy więcej niż cytrusy. Witamina C (kwas askorbinowy), kumulowana jest przede wszystkim w miękiszu owocu. Jej zawartość w świeżych owocach sięga 5-7%, a w suszonych 0,5-2%. Spożycie trzech świeżych owoców w całości pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę. Owoce zawierają ponadto witaminy B1, B2, E, K, P, prowitaminę A, a także kwasy organiczne (m.in. jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy), alkohole cukrowe (sorbitol, inozytol), olejek eteryczny, flawonoidy, garbniki, pektyny, sole mineralne. Znajdujący się w owocach róży związek o nazwie galaktolipid, ma bardzo silne działanie przeciwzapalne oraz dobroczynnie wpływa na stawy.
Bogaty zestaw witamin sprawia, że jest to wyjątkowy surowiec zielarski, szeroko opisywany w Farmakopei. Owoce i ich przetwory tradycyjnie używane są w stanach osłabienia, zwłaszcza przy różnych infekcjach. Pobudzają siły życiowe organizmu, szczególnie u dzieci i osób starszych. Są niezastąpione w rekonwalescencji, przy zwiększonym wysiłku psychicznym i fizycznym.
Jak sporządzić aromatyczny i orzeźwiający napar?
To bardzo proste: jedną łyżkę suszonych owoców zalać jedną szklanką gorącej wody i odstawić pod przykryciem na 15 minut, odcedzić i pić 3x dziennie. Napar można dosłodzić miodem. Owoce róży można zmieszać z kwiatem hibiskusa i uzyskamy wtedy napar jeszcze bogatszy w witaminę C, o pięknej czerwonej barwie, kwaskowym smaku i niepowtarzalnym aromacie. Napar z owoców dzikiej róży jest idealnym składnikiem ziołowych naparów, nadaje im przyjemny lekko kwaskowy smak oraz wyrazisty kolor.
Skład: 100% mielone skórki Bio dzikiej róży
Kraj pochodzenia: w zależności od partii - Rumunia/Ukraina