Producenci
Kontakt

Cyrus Tomasz Andrzejewski Ziolaioleje.pl

ul.Leszczyńskiego 111/35
85-137 Bydgoszcz
woj.kujawsko-pomorskie

E-mail: sklep@ziolaioleje.pl

Tel: 603 072 621

(zamówienia telefoniczne przyjmujemy od poniedziałku do piątku
w godzinach: 7:30 – 14:30)

Diabelski Pazur Devil's claw Czarci Pazur krojony

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 54,00 zł 54.00













ilość szt.
* - Pole wymagane
Ocena: 4.75
Producent: herbanordpol
Kod produktu: diabelskipKroj500G

Opis

Dlaczego warto?

  • Oryginalny Czarci Pazur (Diabli, Diabelski) z Namibii. Surowiec w całości importowany jest do Polski i tu krojony oraz szybko konfekcjonowany co zapewnia zachowanie maksymalnej ilości substancji bioaktywnych.
  • 100% korzenia Czarciego Pazura odsiewanego i krojonego urządzeniach Allgaier i Alpine (Niemcy) dzięki czemu idealnie nadaje się na odwary.
  • Krojony korzeń odsiewany jest na urządzeniach Allgaier co zapewnia otrzymanie produktu wolnego od piasku.
  • Szczelne zamknięcie zapobiega utlenianiu substancji czynnych - Dbaj o siebie na 100%.
  • Krojony korzeń jest mało przetworzonym surowcem
  • Postać umożliwiająca szerokie przygotowanie

Czarci pazur (Harpagophytum procumbens)

Czarci pazur, diabelski pazur, hakorośl rozesłana, devil’s claw czy harpagophytum procumbens to określenia tej samej rośliny. Jest nią rozłożysta, wieloletnia bylina (rodzina Połapkowate - Pedaliaceae), dorastająca do 60 cm wysokości i 150 cm długości, której łodyga jest płożąca. Swoją nazwę zawdzięcza nietypowemu kształtowi wypustek z niełupki owocu, przypominających ostro zakończony pazur. Harpagon oznacza z greckiego hak. Bywa, że przyczepiając się do sierści, rani nimi zwierzęta, dlatego też ochrzczona została właśnie jako czarci pazur. Rośnie w Południowej Afryce, na pustynnych terenach. Surowcem są korzenie bulwiaste przybyszowe w kolorze ciemnobrunatnym lub szarawobrunatnym. Zbierane po przekwitnięciu rośliny. Wytwarza się z nich proszek, herbatki ziołowe lub ekstrakty.  
 „Debiut” hakorośli w Europie nastąpił w 1904 r. przez niemieckiego osadnika i pioniera rolnictwa, który dowiedziawszy się o jej właściwościach przywiózł ją europejskim  zielarzom. Pierwsze badania dotyczące właściwości czarciego pazura wykonano w 1950 r.  Popyt na świecie na te produkty i surowiec stale rośnie.

Związki czynne

Głównymi związkami czynnymi korzenia hakorośli są irydoidy (w zawartości 3%). Wśród nich wyróżnia się charakterystyczny harpagozyd (w zawartości 0,1%-2%), wykazujący dobroczynne działanie jego rozpadu – harpagid, prokumbid (w zawartości 0,007%), a także prokumbozyd, werbaskozyd i izoakteozyd. Według ustalonych norm jakości, wysuszone korzenie powinny zawierać minimum 1,2% harpagozydu.

Ponadto w czarcim pazurze stwierdzono występowanie flawonoidów (pochodnych luteoliny, kamferolu, kwercetyny) będących antyoksydantami, glikozydów fenolowych (acetozyd, izoacetozyd i biozyd); trójterpenów (kwasu oleanolowego, ursolowego, acetoksyoleanolowego – właściwości przeciwzapalne); chinonów (harpagochinonu); fitosterolów; fenolokwasów. Wśród fitosteroli wyróżnia się β-sitosterol i stigmasterol. W składzie chemicznym występują również węglowodany, minerały, woski, aminokwasy i olejek eteryczny.
 

Stosowanie

Z czarciego pazura przygotowuje się odwar, poprzez zalanie 1 łyżeczki surowca 250 ml wody i gotowanie 10-15 minut. Następnie należy pozostawić na 30 minut, następnie odsączyć i wypijać 3 razy dziennie.
1 łyżeczkę (3-4g) proszku można także zalać 250 ml wrzącej wody i odczekać 30 minut. Wypijać 3 razy dziennie w postaci naparu.
Proszek z korzenia można również spożywać po pół łyżeczki po wymieszaniu z ciepłą wodą 3 razy dziennie.
Wyciąg płynny sporządza się zalewając 2 części rozdrobnionego czarciego pazura 1 częścią alkoholu 40%-60%. Następnie zamyka się naczynie (np. słoik), wstrząsa i pozostawia na co najmniej 2 tygodnie. Po tym czasie stosuje się 3 razy dziennie po pół łyżeczki (2,5 ml).
Podobne jest postępowanie z nalewką. 1 część rozdrobnionego korzenia zalać 3 częściami alkogolu 40%-60%. Kolejno zamknąć naczynie, wstrząsnąć i pozostawić na conajmniej 2 tygodnie. Stosować po łyżeczce (5ml) 3 razy dziennie. Owe preparaty można stosować zewnętrznie. Inną możliwością jest przygotownie maceratu olejowego. Surowiec należy najpierw delikatnie skropić alkoholem 40% i pozostawić na 15 minut. Kolejno zalać olejem w stosunku 1:3 (1 część surowca na 3 części oleju). Wymieszać (wytrząsać codziennie), zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie przecedza się macerat, który teraz można stosować jako okłady na bolące miejsca i zmienioną zapalnie skórę.
Preparaty z czarciego pazura mają gorzki smak, ze względu na jego bogatą zawartość związków irydoidowych. Należy wykonywać przerwę (trwające 3 tygodnie) po 2 miesiącach stosowania. Przeciwwskazaniem są wrzody żołądka lub dwunastnicy, a także stosowanie leków obniżających ciśnienie krwi i antyarytmicznych. Ze względu na brak badań, nie zaleca się stosowania w okresie ciąży i karmienia piersią. 

 
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
facebook
Sklep internetowy Shoper.pl