Potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami!

Tel.: 603072621

Email.: sklep@ziolaioleje.pl

Do darmowej dostawy: 249,00 zł

do kasy suma: 0,00 zł

Diabelski Pazur Czarci Pazur mielony

Producent: Herbanordpol Gdańsk
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 65,40 zł 65.40














ilość szt.

towar niedostępny

Opis

Dlaczego warto?

  • 100% korzenia czarciego pazura mikronizowanego na urządzeniu UltraPlex Alpine dzięki czemu zwiększa się wchłanianie substancji czynnych.
  • Doceniany przy problemach ze stawami.
  • Surowiec jest odsiewany na urządzeniach Allgaier co zapewnia otrzymanie produktu wolnego od piasku, cząstki proszku o średnicy.
  • Krojony korzeń jest mało przetworzonym surowcem.
  • Postać umożliwiająca szerokie zastosowanie.
  • Bardziej ekonomiczny wybór niż kapsułki i nie zawiera wypełniaczy.

Czarci pazur (Harpagophytum procumbens)

Czarci pazur, diabelski pazur, hakorośl rozesłana, devil’s claw czy harpagophytum procumbens to określenia tej samej rośliny. Jest nią rozłożysta, wieloletnia bylina (rodzina połapkowate - Pedaliaceae), dorastająca do 60 cm wysokości i 150 cm długości. Swoją nazwę zawdzięcza nietypowemu kształtowi strąków, które z wyglądu przypominają haki lub szpony. Harpagon z greckiego oznacza hak. Bywa, że przyczepiając się do sierści, rani nimi zwierzęta, dlatego też ochrzczona została właśnie jako czarci pazur. Rośnie w Południowej Afryce, na pustynnych terenach. Roślina tworzy masywne, bulwiaste, mięsiste, mierzące do120 cm korzenie, które uodparniają ją na suszę. Zbierane są po przekwitnięciu rośliny, a ich barwa jest ciemnobrunatna lub szarawobrunatna. Wytwarza się z nich proszek, ekstrakt płynny lub suchy.
Korzenie hakorośli są surowcem farmakopealnym, czyli ujętym w urzędowym spisie leków i surowców do sporządzenia leków w aptece, dopuszczonych w danym kraju do obrotu. Według Farmakopei Polskiej X korzenie bulwiaste hakorośli rozesłanej wysuszone i sproszkowane to surowiec zielarski o nazwie Harpagophyti radix.
Korzenie hakorośli cenione były przez afrykańskich buszmenów. Hakorośl jest nadal używana w tradycyjnej medycynie południowo-afrykańskiej na szereg chorób, np. przy bólach kości, stawów i mięśni, bólach porodowych, a także przy dolegliwościach trawiennych. „Debiut” hakorośli w Europie nastąpił w 1904 r. przez niemieckiego osadnika i pioniera rolnictwa, który dowiedziawszy się o jej właściwościach przywiózł ją europejskim lekarzom i zielarzom. Pierwsze badania dotyczące właściwości czarciego pazura wykonano w 1950 r. Dziś stosuje się formę sproszkowaną, obecną w kapsułkach, tabletkach, maściach czy nalewkach. Popyt na świecie na ten surowiec i produkty stale rośnie.

Związki czynne

Są to przede wszystkim glikozydy irydoidowe 0,5-3,0% (nawet do 3,6%). Należą do nich harpagozyd (determinujący gorzki smak), izoharpagozyd, harpagenina, harpagid i prokumbid. Występują również oligosacharydy (ponad 50%), triterpeny (w tym kwas ursolowy i jego pochodne), fitosterole, fenolokwasy oraz flawonoidy (pochodne luteoliny i kemferolu). Obecność tych substancji aktywnych warunkuje działanie korzenia hakorośli.

Właściwości i działanie

Czarci pazur najczęściej jest stosowany ze względu na właściwości poprawiające stan układu ruchu. Pozytywnie wpływa na ruchomość, elastyczność stawów i ściegien, wspiera również zdrowie kości i mięśni. Dlatego stosowanie czarciego pazura może w różnego rodzaju terapiach.
Gorzki smak, zawdzięczany zawartości związków irydoidowych, co pobudza wydzielanie soku żołądkowego.

Stosowanie

Dzienna dawka zalecana w przypadku problemów z łaknieniem wynosi 1,5 g surowca, w fitoterapii chorób reumatycznych stosowana jest zazwyczaj dawka równa 4,5 g surowca lub odpowiadająca temu ilość preparatów.
Z czarciego pazura przygotowuje się odwar, poprzez zalanie 1 łyżeczki surowca 250 ml wody i gotowanie 10-15 minut. Następnie należy pozostawić na 30 minut, odsączyć i wypijać 3 razy dziennie.
1 łyżeczkę (3-4 g) proszku można także zalać 250 ml wrzącej wody i odczekać 30 minut. Napar wypijać 3 razy dziennie. Proszek z korzenia można również spożywać 3 razy dziennie po pół łyżeczki po wymieszaniu z ciepłą wodą.
Wyciąg płynny sporządza się zalewając 2 części rozdrobnionego czarciego pazura 1 częścią alkoholu 40%-60%. Następnie zamyka się naczynie, wstrząsa i pozostawia na co najmniej 2 tygodnie. Po tym czasie wypija się 3 razy dziennie po pół łyżeczki (2,5 ml). Podobnie można przygotować nalewkę. 1 część rozdrobnionego korzenia zalewa się 3 częściami alkoholu 40-60%. Następnie zamyka się naczynie, wstrząsa i pozostawia na co najmniej 2 tygodnie. Wypijać po łyżeczce (5 ml) 3 razy dziennie. Oba preparaty można stosować także zewnętrznie.
Kolejną możliwością jest przygotowanie maceratu olejowego. Surowiec należy najpierw delikatnie skropić alkoholem 40% i pozostawić na 15 minut. Następnie zalać olejem w stosunku 1:3 (1 część surowca na 3 części oleju), wymieszać, zamknąć naczynie i odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie, ale wstrząsać codziennie. Po tym czasie macerat przecedza się i można go stosować jako okłady na bolące miejsca i zmienioną zapalnie skórę.
Preparaty z czarciego pazura mają gorzki smak, ze względu na jego bogatą zawartość związków irydoidowych. Po 2 miesiącach stosowania należy zrobić 3-tygodniową przerwę. Przeciwwskazaniem są wrzody żołądka lub dwunastnicy, a także stosowanie leków obniżających ciśnienie krwi i antyarytmicznych. Ze względu na brak badań, nie zaleca się stosowania w okresie ciąży i karmienia piersią. Zgodnie z publikacjami EFSA (Europejska Agencja do Spraw Bezpieczeństwa Żywności) czarci pazur wykazuje działania wspierające:

  • zdrowie stawów - pomaga wzmocnić układ ruchu organizmu, utrzymać zdrowie, dobre funkcjonowanie, elastyczność, ruchomość stawów i ścięgien,
  • trawienie - używany do ułatwienia trawienia,
  • wzmacnia apetyt

Skład: 100% korzeń mielony czarciego pazura (hakorośli)

Kraj pochodzenia: Namibia

Sprawdź nasze pozostałe oferty!

Producent: HerbaNordPol-Gdańsk Sp. z o.o.

Dane Sprzedawcy: "Cyrus" Tomasz Andrzejewski

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl