Czystek Kreteński (Cistus creticus), krojony herbata z czystka.
towar niedostępny
Opis
Dlaczego warto?
- Szczególna odmiana czystka, dzikorosnąca; importowana bezpośrednio z renomowanych firm zielarskich w Turcji, skupowany od lokalnych zbieraczy w okolicach Izmiru
- Bogaty w związki czynne – polifenole, będące silnymi, naturalnymi przeciwutleniaczami oraz olejki eteryczne.
- Czystek był suszony w zacienionych i przewiewnych pomieszczeniach, co zapobiega utracie cennych substancji bioaktywnych.
- Z czystka przygotowuje się smaczny napar. W tym celu należy zalać 1 łyżkę suszu 1 szklanką gorącej (najlepiej 95°C.) wody i zaparzać 20 minut.
- Świetnie sprawdza się w stanach osłabienia, jako napar lub do płukania jamy ustnej.
Czystek jest niewysokim (do 1 m wysokości), zimozielonym krzewem należącym do rodziny czystkowatych (Cistaceae). Rodzaj Cistus obejmuje około 20 gatunków, wśród których występują także liczne podgatunki, różniące się od siebie morfologicznie i fitochemicznie. Najpopularniejszy z nich to czystek kreteński, zwany także czystkiem szarym (siwym). Czystek gęsto porasta miejsca dobrze nasłonecznione, ciepłe, w rejonie basenu Morza Śródziemnego, Azji Zachodniej (Grecja, Turcja, Albania) i Afryce Północnej.
Surowcem zielarskim jest ziele czystka (Cisti herba) oraz liście (Cisti folium). Czystek składający się z liści i kwiatów jest uznawany za najwyższej jakości. Łodygi są uznawane za mniej wartościowe. Tradycje stosowania czystka są szerokie i długoletnie. Znany był już w starożytnej Grecji, więc mimo silnego wzrostu zainteresowania w obecnych czasach, nie jest nowym odkryciem. Używany w tradycyjnej fitoterapii bałkańskiej, greckiej i bliskowschodniej (głównie tureckiej).
Stosowanie
Z czystka przygotowuje się smaczny napar. W tym celu należy zalać 1 łyżkę suszu 1 szklanką gorącej (najlepiej 95°C.) wody i zaparzać 20 minut. Pić 2-3 razy dziennie. Po 3 miesiącach należy zrobić przerwę. Smak czystka jest przyjemny, bardziej gorzki staje się przy zaparzeniu surowca składającego się także z łodyżek. Dla ciekawszego smaku i wzmocnienia właściwości można dodać miód, soki owocowe. Z czystka można także sporządzić inhalacje, zalecane do wdychania się przez 15 minut przy schorzeniach przy górnych drogach oddechowych. Napar można zastosować zewnętrznie – do okładów i nacierań skóry zadrapań, płukania jamy ustnej.
Innym wartościowym produktem na bazie czystka nalewka etanolowa (Tinctura Cisti incani). Sporządza się ją przez zalanie w stosunku 1:5 surowca alkoholem 50-60%. Odstawić na miesiąc mieszając co 2-3 dni. Następnie przefiltrować i stosować 5-10 ml 3 razy dziennie. Nalewkę można przygotować także na winie (białym lub czerwonym), w stosunku 1:7. Wypijać 1 kieliszek dziennie.