Potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami!

Tel.: 603072621

Email.: sklep@ziolaioleje.pl

Do darmowej dostawy: 249,00 zł

do kasy suma: 0,00 zł

BIO Dzika Róża PROSZEK Certyfikatowana, Rosa canina

Producent: Herbanordpol Gdańsk
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 49,50 zł 49.50














ilość szt.

towar niedostępny

Opis

BIO SPROSZKOWANE SKÓRKI (BEZ PESTEK) OWOCE DZIKIEJ RÓŻY

Dlaczego warto?

  • produkt rolnictwa ekologicznego, certyfikowany przez ECOCERT oraz AgroBioTest
  • proszkowane są (w przeciwieństwie do wielu produktów na rynku) same skórki co zapewnia zdecydowanie wyższą zawartość naturalnej witaminy C
  • produkt zachowuje charakterystyczną barwę, aromat i smak
  • mielenie odbywa się na niemieckich maszynach
  • sproszkowane skórki Dzikiej Róży to jedno z najlepszych źródeł łatwo przyswajalnej Witaminy C. Jest to naturalna alternatywa dla wszechobecnego kwas L-askrobinowego produkowanego w Chinach.
  • Nadaję się do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do naparów.
  • Witamina C wspomaga układ odpornościowy
  • Dbaj o Siebie Bezpiecznie i Naturalnie!

 

 

 

Dzika róża (Rosa canina L.)

Dzika róża to wieloletni, kolczasty krzew z rodziny różowatych (Rosaceae). Rośnie dziko na półkuli północnej w strefie klimatu umiarkowanego i ciepłego. Z tym gatunkiem spokrewnionych jest wiele innych i niemal wszystkie od wieków były wykorzystywane w lecznictwie ludowym, a obecnie także w fitoterapii, kosmetyce i dietetyce.

Surowcem zielarskim są kwiaty (Flos Rosae) i owoce (Fructus Rosae). Płatki kwiatów mają różne odcienie różu. Roślina kwitnie od maja do lipca i wtedy też zbiera się płatki kwiatowe na cele kulinarne i do produkcji olejku różanego. Owocem jest tzw. szupinka koloru czerwonego lub ciemnopomarańczowego, błyszcząca. Dojrzałe owoce zbiera się od września do zimy. Najsmaczniejsze są owoce przemrożone, ale najbogatsze w witaminy są owoce zbierane przed przymrozkami.

Owoce róży są surowcem witaminowym i są rekordowo zasobne w witaminę C – mają jej 30-40 razy więcej niż cytrusy. Witamina C (kwas askorbinowy), kumulowana jest przede wszystkim w miękiszu owocu. Jej zawartość w świeżych owocach sięga 5-7%, a w suszonych 0,5-2%. Spożycie trzech świeżych owoców w całości pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę. Owoce zawierają ponadto witaminy B1,B2, E, K, P, prowitaminę A, a także kwasy organiczne (m.in. jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy), alkohole cukrowe (sorbitol, inozytol), olejek eteryczny, flawonoidy, garbniki, pektyny, sole mineralne. Znajdujący się w owocach róży związek o nazwie galaktolipid, ma bardzo silne działanie przeciwzapalne oraz dobroczynnie wpływa na stawy.

Bogaty zestaw witamin sprawia, że jest to wyjątkowy surowiec zielarski, szeroko opisywany w Farmakopei. Owoce i ich przetwory tradycyjnie używane są w stanach osłabienia l, zwłaszcza w różnych infekcjach, pobudzają siły życiowe organizmu, szczególnie u dzieci i osób starszych. Są niezastąpione w rekonwalescencji, przy zwiększonym wysiłku psychicznym i fizycznym.

Jak sporządzić aromatyczny i orzeźwiający napar?

To bardzo proste: jedną łyżkę suszonych owoców zalać jedną szklanką gorącej wody i odstawić pod przykryciem na 15 minut, odcedzić i pić 3x dziennie. można dosłodzić miodem. Owoce róży można zmieszać z kwiatem hibiskusa i uzyskamy wtedy napar jeszcze bogatszy w witaminę C, o pięknej czerwonej barwie, kwaskowym smaku i niepowtarzalnym aromacie.

Napar z owoców dzikiej róży jest idealnym składnikiem ziołowych naparów, nadaje im przyjemny lekko kwaskowy smak oraz wyrazisty kolor.

Skład: 100% mielone skórki Bio Dzikiej Róży

Kraj pochodzenia: W zależności od partii: Maroko/Ukraina/Rumunia.

 

 

 

 

Odbiór osobisty (po wcześniejszym umówieniu):

82-230 Nowy Staw, Obrońców Westerplatte 28

Kontakt: 603 072 621

Sprawdź nasze pozostałe oferty!

Producent: HerbaNordPol-Gdańsk Sp. z o.o.

Dane Sprzedawcy: "Cyrus" Tomasz Andrzejewski

Leszczyńskiego 111/35

85-137 Bydgoszcz

NIP: 5591959641

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl