Producenci
Kontakt

Cyrus Tomasz Andrzejewski Ziolaioleje.pl

ul.Leszczyńskiego 111/35
85-137 Bydgoszcz
woj.kujawsko-pomorskie

E-mail: sklep@ziolaioleje.pl

Tel: 603 072 621

(zamówienia telefoniczne przyjmujemy od poniedziałku do piątku
w godzinach: 7:30 – 14:30)

Promocje
BIO Yerba Mate Brazylijska
BIO Yerba Mate Brazylijska
49,90 zł 40,00 zł
BIO Czystek Organiczny
BIO Czystek Organiczny
29,90 zł 24,90 zł
Czystek turecki dzikorosnący Cistus incanus
Czystek turecki dzikorosnący Cistus incanus
16,80 zł 13,80 zł
BIO MORINGA Liść krojony
BIO MORINGA Liść krojony
44,50 zł 35,00 zł

Nowe produkty - Stewia niskokaloryczna alternatywa dla cukru

Stewia (Stevia rebaudiana Bertoni)

Dlaczego warto?

  • Słodkie liście Stewi były wykorzystywane przez Indian Guarani już setki lat temu
  • Naturalna substancja dodatkowa o właściwościach słodzących
  • Bardzo niska kaloryczność 2,7 kcal/g
  • Glikozydy stewiolowe są 300 razy słodsze od sacharozy
  • Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA) uznał glikozydy stewiolowe jako bezpieczne i nie powodujące negatywnego wpływu na reprodukcję i rozwój oraz nie powoduje wzrostu liczby zachorowań na nowotwory u ludzi
  • Jakość surowca odpowiednia jako dodatek do deserów, napojów, wypieków, przetworów owocowo-warzywnych, soków owocowych, jogurtów

 

Stewia (Stevia rebaudiana Bertoni)

Ojczyzną Stewi, należącej do rodziny Astrowatych  (Asteraceae)  jest  Paragwaj i Brazylia, często określana jest jako „słodkie zioło Paragwaju” lub „miodowy liść”.

Jest to roślina o zdrewniałej łodydze, dorastająca do 1 metra wysokości. Liście są delikatne, przeciwstawne, siedzące o długości 3-4 cm, o kształcie owalnym, lancetowatym lub łopatkowatym. Blaszka liściowa ma zaokrąglony koniec i od połowy do końca ząbkowany brzeg. Kwiaty złożone o jasnofioletowym kolorze. Roślina do optymalnego wzrostu potrzebuje temp. 20-24o C i podłoża o pH w zakresie 6,5-7,5.

 

Związki czynne

Głównym celem uprawy tej rośliny są glikozydy stewiolowe, których ilość wynosi od 4-20%  (średnia zawartość 10% ) suchej masy liści i jest zależna od warunków termicznych i czasu zbioru. Suszone i sproszkowane liście stewi są 20-30 razy słodsze od sacharozy. Wśród słodkich glikozydów największe znaczenie ma stewiozyd  (ok. 65%) i rebaudiozyd A (ok. 25%), różniące się potencjałem słodzącym i smakiem. Najcenniejszy jest rebaudiozyd A, pozbawiony goryczy i posmaku oraz o najwyższej mocy słodzącej. Analiza składu chemicznego liści stewi wykazuje również obecność białek (ok. 10%), błonnika pokarmowego (15-18,5%) oraz niewielkiej ilości tłuszczu. Składniki  mineralne stanowią ok. 13% s.m. głównie potas, magnez, fosfor, sód, wapń. Wysoka zawartość kwasu szczawiowego ogranicza dostępność wapnia i innych składników mineralnych.

Właściwości i zastosowanie

Z uwagi na zawartość glikozydów stewiolowych oraz potwierdzone bezpieczeństwo stosowania liście stewi jak i słodziki stewiolowe są dodatkiem żywieniowym o właściwościach słodzących. Cechą charakterystyczną jest długi czas, od spożycia,  utrzymywania się słodkiego smaku.  Glikozydy stewiolowe nie ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowym. Ich metabolizm polega na hydrolizie prowadzonej przez mikrofolorę jelitową, której produktem końcowym jest stewiol i glukoza, która jest wykorzystywana przez bakterie obecne w jelitach. Stewiol jest wchłaniany w jelitach, a ostatecznie metabolizowany w wątrobie. Glikozydy stewiolowe wykazują dużą stabilność podczas ogrzewania do temp. 200o C, stąd mogą być stosowane do napojów i żywności poddawanej obróbce termicznej. Spożycie glikozydów stewiolowych nie podnosi poziomu glukozy we krwi, a nawet powoduje jej obniżenie poprzez zwiększenie wrażliwości organizmu na insulinę. Zastąpienie wysokoenergetycznego cukru niskokaloryczną stewią jest czynnikiem profilaktycznym nadwagi i otyłości oraz może być pomocne w redukcji masy ciała. Dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) glikozydów stewiolowych zostało ustalone na poziomie 4 mg/kg masy ciała. Wartość ta została wyrażona w przeliczeniu na ekwiwalenty stewiolu.

 Zgodnie z publikacjami EFSA (Europejska Agencja do Spraw Bezpieczeństwa Żywności) (Report Number ON-1537 z 14.04.2010) glikozydy stewiolowe są dodatkiem do żywności  (Steviol glycosides (stevia) as a food additive).

 

Bugaj B., LeszczyńskaT., Pysz M., Kopeć A., Pacholarz J., Pysz-Izdebska K.: Charakterystyka i prozdrowotne właściwości Stevia rebaudiana Bertoni. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2013,3 (88), s. 27-38.

Kolanowski W.: Glikozydy stewiolowe – właściwości i zastosowanie w żywności. Bromat. Chem. Toksykol. – XLVI,2013,2, s. 140-150.

Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Człapka-Matyasik M.: Charakterystyka żywieniowa stewii- Aktualny stan wiedzy. Bromat. Chem. Toksykol. – XLVIII, 2015,1, s. 11-18.

Goyal S.K., Samsher, Goyal R.K. :Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener:a review.Int.J.Food Sci.Natur., 2010, 61 (1), s. 1-10.

Rozporządzenie Komisji Europejskiej (KE) Nr 1131/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady  (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do glikozydów stewiolowych. Dziennik Urzęd. UE 12.11.2011, L295: 205-211.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
facebook
Sklep internetowy Shoper.pl